Буданову – 38: цікаві факти про головного розвідника України

Сьогодні Кирило Буданов святкує своє 38-річчя. Генерал-майор Кирило Буданов керує Головним управлінням розвідки Міноборони України з 5 серпня 2020 року. Проте інтерес до його постаті з'явився та стрімко виріс вже з початком повномасштабного вторгнення РФ. Саме тоді військовий розвідник та учасник бойових дій на Донбасі показав українцям та західним політикам свою компетентність та професіоналізм.

Що відомо про дитинство голови ГУР та початок його військового шляху

Народився Буданов Кирило Олексійович 4 січня 1986 року в Києві. Знайти інформацію про дитинство та юні роки розвідника у відкритих джерелах майже неможливо. Так само невідомо, ким є батьки Буданова та чим вони займаються. Єдине, в одному з інтерв'ю військовий розповів, що про роботу розвідником думав ще з дитинства. Згодом остаточно вирішив почати шлях військового.

2007 року закінчив Одеський інститут cухопутних військ і отримав перше військове звання – лейтенант. Після закінчення інституту служив у спецназі Головного управління розвідки Міністерства оборони України, де обіймав різні посади. Вже у 2010 році отримав звання старшого лейтенанта, а в 2013-му – капітана. Саме у цьому званні Кирило Буданов зустрів вторгнення російських військ на територію України в 2014 році.

Участь в російсько-українській війні та кар'єра в ГУР

Починаючи з 2014 року капітан Буданов, як представник ГУР, брав активну участь у військових операціях проти російських окупантів у східних областях України. Протягом цього періоду отримав кілька поранень. Пізніше Кирило Буданов розповідав журналістам, що поранення були у шийному та спинному відділах. До того ж один з уламків міни досі є у нього під серцем, адже витягти його неможливо, бо це небезпечно для життя.

2016 року Буданов був одним з учасників спецоперації ГУР на території окупованого Криму. Метою було знищення російських військових гелікоптерів у Джанкої. Під час цієї операції група, яку очолював Кирило Буданов, у бою знищила підрозділ ФСБ «Вимпел».

Ще до того моменту, як Буданов очолив Головне управління розвідки, на нього було здійснено кілька замахів. Так, у квітні 2019 року був підірваний автомобіль Кирила Chevrolet Evanda на вулиці Академіка Вільямса – тоді кілер невдало виконав завдання. Російського диверсанта і його групу, яка мала підірвати українського розвідника, було затримано.

Коли 5 серпня 2020 року президент України представляв нового голову ГУР МО, він відзначив його високий рівень професіоналізму:

«Це офіцер, який пройшов усі щаблі військової розвідки, чудово знає систему зсередини, є учасником бойових дій з перших днів війни, а отже – це не «кабінетний теоретик», а справжній бойовий офіцер з великим досвідом та великим авторитетом", – розповів Володимир Зеленський про Кирила Буданова.

Велика війна, військові операції та прогнози голови ГУР

Наприкінці 2021 року Кирило Буданов в інтерв'ю американському військовому виданню «Military Times» детально описав заплановану на кінець січня – початок лютого 2022 року масштабну військову операцію РФ проти України. 

На посаді начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов брав участь у підготовці низки успішних операцій українських захисників. Скажімо, операцій зі звільнення острова Зміїний та відвоювання захоплених росіянами ще 2014 року в Чорному морі так званих "вишок Бойка".

Однією із найвідоміших операцій ГУР стало захоплення російського військового гелікоптера Мі-8 з території країни-агресора на аеродром в Полтаві у 2023 році. Ця операція тривала понад пів року і завершилася успішним перельотом гвинтокрила окупантів аж із Курська.

3 квітня 2022 року, після звільнення Півночі України, очільник ГУР став генерал-майором, а за півтора року, 7 вересня 2023-го, отримав звання генерал-лейтенанта.

На першому році повномасштабної війни Кирило Буданов дав низку правдивих прогнозів:

  • 20 квітня 2022 року він говорив, що переламний момент у війні з Росією буде в другій половині серпня. Вже у вересні розпочався успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщину;
  • 28 жовтня Буданов сказав, що українська армія звільнить Херсон до кінця листопада. Розпочався контрнаступ 9 листопада та справді завершився за декілька днів;
  • Після початку масованих атак по енергоінфраструктурі України глава ГУР констатував, що ворогові не вдасться занурити українців у темряву. Цей прогноз також виявився правдивим.

Кирило Буданов упевнений, що розв'язана Путіним війна обернеться катастрофою для Росії, а Україна вийде на кордони 1991 року.

Відео з Кирилом Будановим

Головне управління розвідки Міністерства оборони України влітку 2023 року оприлюднило відео з очільником відомства. Головного розвідника зафільмували в його робочому кабінеті. Все, що робить Буданов, у тридцяти секундному ролику – це загадково мовчить.

«Далі буде … Плани люблять тишу – Міністер