Чим восени обробити грядки з часником, щоб був гарний урожай

Для того, щоб часник, висаджений на зиму, був стійким до хвороб та дав гарний урожай, потрібно правильно обробити грядки. Найпоширенішими хворобами зимового часнику є хибна борошниста роса (пероноспороз) та фузаріоз. Також можуть зустрічатися рожева коренева гниль, біла гниль, зелена гниль і мозаїка часнику. Для уникнення цих хвороб рекомендується виконувати наступні заходи.

Восени, після висаджування часнику, а також навесні, коли настають потепління, грядки необхідно обробити розчином марганцівки. Цей засіб допоможе убезпечити рослини від багатьох вірусних, бактеріальних та грибкових хвороб. Завдяки марганцівці можна попередити хвороби, такі як борошниста роса, фітофтороз, різновиди гниль та мозаїка. Щоб приготувати розчин, треба розвести марганцівку у 10 літрах води до отримання насиченого яскраво-рожевого кольору. Цього достатньо для обробки 2 квадратних метрів грядки часнику. Такий розчин також рекомендується зробити навесні, щоб профілактично обробити і землю, і вже посаджений часник.

Важливо пам'ятати, що марганцівку використовують тільки негайно після приготування, її не можна зберігати. Такі процедури слід проводити перед самою вегетацією рослин, коли це найефективніше.

Зазвичай посадку часнику на зиму завершують до кінця жовтня. Однак у районах, де осінь триває довго й тепло, можна сіяти часник і в листопаді. Найкраще робити посів у спадні дні Місяця, оскільки вибір такого часу сприятиме росту і розвитку рослин. Під час повного Місяця, а також у передмісячні й післямісячні дні краще утриматися від занять посівом.