Чоловікам з України підказали, що робити без закордонного паспорта в ЄС, США та Британії

Українцям ускладнилося виїжджати з країни без закордонного паспорта

З 23 квітня 2024 року чоловікам призовного віку з України перестали видавати документи у консульських установах за кордоном. У зв'язку з цим виникла проблема для чоловіків, які не встигли продовжити свій закордонний паспорт.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив на необхідності захисту прав та інтересів громадян України, але зараз головним завданням є боротьба за виживання країни. Крім того, він зазначив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною.

Для отримання польського номера PESEL, необхідного для соцвиплат та медпослуг, з 1 липня 2024 року потрібний дійсний закордонний паспорт. В Україні ж розглядаються варіанти узаконення перебування у Польщі без цього паспорта.

У країнах ЄС є можливість перетнути кордон без закордонного паспорта, але це потребує поважної причини. Наприклад, у Німеччині українцям не потребується біометричний паспорт або шенгенська віза, а в Українському Гельсінському союзі висловлено сумніви щодо ефективності рішення про мобілізацію.

Згідно з висловами адвоката Арама Асряна, українці за кордоном будуть шукати способів зміни свого статусу, зокрема, змінюватимуть статус на "біженство" або перебуватимуть за кордоном нелегально. Серйозною проблемою є обмеження доступу до консульських послуг, оскільки це може спонукати чоловіків призовного віку до зміни свого громадянства.

Крім того, після закінчення дії закордонного паспорта можуть видати "сірий паспорт", який дозволяє легально перебувати на території країни, працювати і навчатися.