Чому ми досі не збудували власну ефективну державу?

Я вірю, що серед тих, хто керує країною, є люди, які щиро прагнуть до перемоги України і її розвитку. Такі люди також є і поза політичною владою. Нам не слід скаржитися на те, що нам бракує друзів, союзників та партнерів, які хотіли б, щоб ми не просто перемогли в цій війні проти Росії, але й стали кращими - чеснішими, ефективнішими, щасливішими...

Але незважаючи на все це, виникає враження, що нас знову опановують проблеми - бюрократія, корупція, неефективність. Здається, що система знову перекриває реформи, як це сталося в початку 90-х після двох наших «революцій» і після російської агресії.

Ми завжди мали відчуття, що так продовжувати жити неможливо в усіх цих точках розбрату, але жити так можна! Ми декілька разів переконалися в тому, що «революцію задумують романтики, втілюють фанатики, а негідники збирають її плоди». І зараз ми маємо таке саме відчуття про сучасну ситуацію в країні...

Тому у нас виникає питання: чому ми ще не змогли збудувати ефективну державу, яка б служила своїм громадянам, а не дозволяла грабувати свій народ і знищувати свою країну? Одна з головних причин - відсутність справжньої контреліти. Нам не вистачає великої та організованої спільноти людей, які живуть за принципами, відмінними від принципів влади. У минулому це була церква і рухи супротиву, але у сучасній Україні такою контрелітою були члени ОУН і воїни УПА.

На жаль, в Україні немає таких інкубаторів контреліти, як у Польщі, де роль цього інкубатора відіграла церква та рух «Солідарність», у Франції - рухи супротиву, а в Османській імперії - військо. Могилянка теж не змогла виконати цю роль, так як не зародилися контрелітні ідеї. Так само не вдалося це здійснити і на Майдані, де з'явились нові люди, але вони не змогли створити новий порядок. Армія теж не виростає лідерів. Наші політики - це відображення народу.

Де ж інкубатор контреліти, що зміг би виростити нових лідерів, здатних змінити політичну систему? Де український Орден Цинціната, який збудує еліту, що буде служити своєму народу, а не грабувати його? Де той, хто зможе поконати пасивність і політичну розпарованість? Україні потрібні спільноти, які будуть створювати нову українську альтернативу, і фактором цього буде інкубатор контреліти. Ми не потребуємо лише візій, концепцій і стратегій реформ - ми потребуємо людей, які зможуть їх втілити. Ми мріємо про те, щоб ці люди стали героями історії, а не лише «нуворішами».