Чому українські біженці не працюють? Німеччина озвучила важливу проблему

Асоціація міст та муніципалітетів закликала до швидшої інтеграції українців на ринку праці

Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини закликала прискорити інтеграцію українців на ринку праці, надавши їм можливість працювати без знання німецької мови. Проте мовний бар'єр залишається однією з основних проблем, які утруднюють українцям знаходити роботу у Німеччині. Про це повідомляє Tagesschau. Зараз тільки 25% з 1,2 млн українців, які приїхали до Німеччини через війну, працюють.

«Ми все ще занадто бюрократичні та негнучкі, коли йдеться про інтеграцію на ринку праці. Повинна бути можливість працювати без попереднього проходження мовних та інтеграційних курсів», — заявив голова Асоціації міст та муніципалітетів Андре Берхеггер.

Берхеггер зазначив, що Україна продовжуватиме надсилати біженців, і не очікується, що більшість українців повернеться на батьківщину найближчим часом. Він також закликав починати процеси інтеграції та вивчення мови одночасно з початком роботи. Бергеггер зауважив, що система інтеграційних курсів для українців знаходиться в застої.

За даними Федерального агентства зайнятості, у жовтні минулого року 129 тис. українців відвідували інтеграційні курси. З них, до лютого-березня, курси закінчили 95 тис., а решта закінчать до вересня 2024 року.

Журналісти Tagesschau зазначають, що знання мови є важливим фактором при працевлаштуванні, але не є критичним. Наприклад, у Польщі 50% українців, які не знають польської, мають роботу. З іншого боку, серед тих, хто знає польську, працюють 80% українців.

Раніше було повідомлено, що Німеччина щорічно витрачає щонайменше €20 млрд на утримання українських біженців, але ця сума може зростати.