Чому важливо спростовувати радянські міфи

Наприкінці листопада 2023 року в моєму рідному містечку Виноградові на Закарпатті фахівці провели археологічні розкопки біля радянського пам'ятника воїнам, які загинули під час Другої світової війни.

Монумент складається з трьох масивних елементів: двох військових у формі та фігури жінки. Розміром в 20 метрів могила знаходиться попереду монументу, а на стелі стоїть напис "ЛЮДИ! СХИЛІТЬ ГОЛОВИ ПЕРЕД ПАМ'ЯТТЮ ГЕРОЇВ І НАВІКИ ЗБЕРЕЖІТЬ В СЕРЦЯХ ЇХНІ ІМЕНА!".

У дитинстві ми збиралися під цим пам'ятником щороку на 9 травня, одягаючись у святковий одяг та приносячи квіти. Тоді на площі збиралося багато людей, і до могили поклали квіти, була урочиста атмосфера.

Цей пам'ятник мав маркувати територію і символізувати велику подію минулого - перемогу у Другій світовій війні. Також він показував розповсюдженість монументів і пам'ятників у всіх містах колишнього Радянського Союзу.

Однак, в листопаді 2023 року, під час пошукових робіт, виявилося, що монумент був просто пшиком. У ньому не було ніяких останків. Таким чином, ми виявилися ошуканими і вся ця постановка була пропагандистською бутафорією.

Це викликає великий розчарування, але тепер ми можемо підняти голову і спостерігати красу міста, досліджувати його історію. Розкопана могила символізувала саме те, що виявилося в ній - порожнечу і велику брехню. Нарешті ми дізналися правду - хоч і трохи запізно.