Чуємо все більше думок про війну до 2025 року

Стаття на сайті CNN

Україна скоро чекає на другу зиму війни. Сміливі кампанії річної давності, під час яких досягли значних успіхів у Харківській та Херсонській областях, здаються далеким спогадом.

Українські військові зараз ведуть війну на виснаження проти завзятих і чисельніших російських сил на фронті завдовжки майже 1000 км. Їм надалі катастрофічно бракує авіації, а майбутні наступи будуть зірвані через погіршення погоди.

Росіяни, швидше за все, розпочнуть нову кампанію з руйнування енергетичної інфраструктури України, зануривши її народ у темну зиму. На полі бою росіяни адаптувалися. Оборонний бюджет наступного року буде на 70% вищим, ніж цього року. Вони у війні надовго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Але українці теж адаптуються після невдалого початку контрнаступу.

Як пишуть Франц-Стефан Гаді та Майкл Кофман у The Economist, "здатність українських солдатів освоїти західні технології швидко призвела до недоречного оптимізму щодо того, що час, необхідний для створення згуртованих бойових підрозділів, може бути скорочений".

Тепер вони повернулися до стилю ведення війни, який знають найкраще, використовуючи невеликі групи мобільної піхоти для перевірки російської оборони, що зміцнилася. Це також відповідає нинішнім обставинам, оскільки десятки російських дронів виявляли будь-яку концентрацію сил та спрямовували по них масований артилерійський вогонь.

Ні Росія, ні Україна не використовують роти, батальйони чи бригади, а штурмові загони по 10-15 осіб

У великому інтерв'ю CNN минулого тижня генерал Олександр Тарнавський сказав: "Ні противник, ні ми переважно не використовуємо роти, батальйони чи бригади, а штурмові загони по 10-15 осіб".

Україна не готова ризикувати жертвами, які може принести амбітний механізований наступ.

"Головне вміння кожного командира будь-якого рівня збереження особового складу", сказав Тарнавський.

Цей стиль ведення війни буде менше схильний до впливу бруду і туману зимових місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

"Погода може стати серйозною перешкодою під час наступу. Але з огляду на те, як ми просуваємося вперед, а ми в основному просуваємося без техніки, не думаю, що це сильно вплине на цей етап контрнаступу", - додав Тарнавський.

Цей стиль війни перебуває в одному кінці спектра. Але українці також користуються західними постачаннями далекобійної артилерії на півдні та на сході. Київ різко збільшив дальні ракетні та безпілотні удари по російських військових вузлах - командних центрах, пунктах постачання пального та боєприпасів, транспортних вузлів.

Начальник штабу оборони Великої Британії, адмірал Тоні Радакін, назвав цю стратегію "влаштовувати снарядний голод, розтягувати комунікації та бити по них". Більшість ударів зараз завдається на великій відстані.

Крим став постійною мішенню - мета у тому, щоб порушити російські лінії постачання та деградувати Чорноморський флот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Такі атаки, ймовірно, триватимуть далі й посилюватимуться, оскільки зимова погода ще більше ускладнює просування на місцях. Гучні операції, подібні до проведеної цього місяця проти Севастопольського судноремонтного заводу та штабу ЧФ РФ, одночасно підвищують моральний дух і служать нагадуванням союзникам України, що вона все ще перебуває на передовій.

Очікувана передача німецьких ракет великої дальності Taurus та тактичної ракетної системи США ATACMS посилить увагу України до руйнування російської інфраструктури.

Як зазначає військове онлайн-видання WarZone: "Здатність доставити боєголовку, вагою 230 кг, неймовірної сили на великі відстані створить великі проблеми для критично важливих російських логістичних вузлів та пов'язаної з ними інфраструктури, такої як мости, а також укріплених центрів управління та контролю у всіх віддалених районах за лінією фронту".

За останні кілька місяців українські сили зосередили зусилля на ослабленні російської ППО, змушуючи ворога робити болісний вибір щодо того, що захищати. Особливо з урахуванням того, що в Московській області було розгорнуто максимально багато засобів ППО перед постійною і дратівливою кампанією атак дронів.

Якщо Україна отримає ATACMS з боєголовками, що розділяються, вона зможе завдати набагато більше шкоди віддаленим російським цілям, таким як авіабази

Якщо, як очікується, Україна отримає ATACMS з боєголовками, що розділяються, вона зможе завдати набагато більшої шкоди віддаленим російським цілям, таким як авіабази. Глава військової розвідки України генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив War Zone: "Боротьба з російською авіацією за допомогою систем ППО дуже затратна і неефективна. Авіацію треба знищувати на авіабазах".

Знищення її буде титанічним завданням. Російська армія винесла уроки зі своїх помилок.

"Вважається, що росіяни швидко навчаються нашій тактиці це доведено їхніми діями на полі бою", сказав Тарновський.

Тим не менш деякі з кращих російських підрозділів постраждали від все більшого потоку західної зброї, що надходить в Україну, особливо артилерії збільшеного радіусу дії та касетних боєприпасів, що надсилаються із США.

"Ступінь, в якій Україна зможе завдати непропорційних втрат і руйнувань росіянам у майбутніх наступах, стане важливим показником успіху", - каже Мік Райан, колишній австралійський генерал, який недавно побував в Україні.

Багато російських військовополонених погано розуміють, чому воювали, а їхня дисципліна найчастіше погана

Моральний дух росіян важко оцінити. Українські чиновники кажуть, що багато російських військовополонених погано розуміють, чому воювали, а їхня дисципліна найчастіше погана. Про це є неофіційні свідчення з інших джерел, але не настільки, щоб було завдано шкоди російській військовій машині.

Однак часто й помилково стверджується, що в росіян закінчують ракети та інші боєприпаси. Щоправда, українські офіцери повідомляють про різке зниження деяких місць артилерійського вогню. Але взимку, ймовірно, буде спостерігатися відновлення ракетних і безпілотних атак на українську енергетичну інфраструктуру, оскільки розпочнеться опалювальний сезон.

"Вони накопичують для цього ракети", - заявив цього місяця гендиректор української енергетичної компанії ДПЕК Максим Тимченко.

Минулого року російський ракетний обстріл пошкодив або знищив близько двох третин енергетичних об'єктів України, але не зміг зламати рішучість цивільного населення. Серія ударів цього місяця передбачає, що нова кампанія неминуча.

Але так само як вони прагнуть послабити російську ППО, українці досягли успіхів у вдосконаленні своєї власної.

Минулого року в України не було Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T та багатьох інших систем. Українська система ППО стала більш комплексною та досвідченою

"Минулого року не було Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T та багатьох інших систем. Наша система ППО стала ще більш комплексною та досвідченою. До зими вона стане ще сильнішою", - заявив минулого тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Виробництво енергії також збільшилося. Наразі працюють сім ядерних реакторів, і ще два мають бути введені в експлуатацію. Із ЄС можна імпортувати більше електроенергії, ніж раніше. Внутрішнє виробництво газу побільшало.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, держсекретар США Ентоні Блінкен та інші говорили про "стабільний прогрес" України на полі бою, але серед багатьох західних аналітиків та офіційних осіб існує відчуття глухого кута.

Дедалі частіше кажуть, що конфлікт триватиме до 2025 року. Історія показує, що після початку, війни мають тенденцію затягуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Райан каже, що західні партнери України мають визнати це та підготуватися.

"Зобов'язавшись підтримувати Україну протягом усієї війни, Захід може підірвати зусилля Путіна пережити партнерів України", - сказав він.

Майор армії США Роберт Роуз погоджується з ним: "В Україні немає змоги проводити швидкі наступи. Їй необхідно продовжувати непривабливе виснаження, і ми маємо бути готові підтримувати її, доки вона не виснажить російських загарбників".

ЄС і США надалі віддані підтримці України на полі бою та фінансовій підтримці. Але є ознаки втоми. Сумніви та сварки наростають.

Недавня сварка України з польським урядом щодо експорту зерна показала, що вона є вразливою до зміни політичних настроїв серед країн-союзників. Виборча кампанія у США йде серед конкуруючих груп республіканців, і ступінь підтримки України спірне питання.

Весна 2024 року обіцяє стати потенційно важливою фазою війни. Обидві сторони використають зиму для переоснащення. Потім будуть розгорнуті перші українські F-16, та, можливо, ATACMS та інші ракети більшої дальності, крім виробничих ліній, що ростуть в Україні.

Ось чому постачання західної зброї мають прискоритися, вважає Макс Бут із Ради з міжнародних відносин.

Нездатність відправити достатню кількість озброєння в Україну збільшує ймовірність, що війна затягнеться на невизначений період

"Нездатність відправити достатню кількість озброєння в Україну збільшує ймовірність, що війна затягнеться на невизначений період", - каже Бут.

У Росії наступного року війна може призвести до серйозніших економічних наслідків. Кремль нав'язав росіянам ідею, що захист батьківщини є екзистенційною битвою. Але в країні немає суспільної незгоди. Санкції завдали шкоди, але ще не зашкодили достатньо. Ціна на нафту допомагає обмежити збитки бюджету РФ.

Але в умовах, коли економіка все більше зосереджена на підтримці військової машини, а не менше 6% ВВП РФ буде витрачено на збройні сили наступного року, стрес росте. Бракує робочої сили й наростає інфляція, а рубль слабне. Володимир Путін не захоче скорочувати соціальні витрати напередодні виборів наступної весни, коли більшість аналітиків очікують на зниження цін на нафту і газ.

Багато змінних визначатимуть майбутнє цієї війни наступного року. Передусім обидві сторони мають знову перетерпіти бруд, мороз та туман зимових місяців.

Переклад Gazeta.ua