Демобілізація військових через півтора року після призову: зареєстровано законопроєкт

У Верховній Раді знаходиться законопроєкт під номером 10294, який стосується демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби у воєнний період. Автором проєкту є народний депутат Олексій Гончаренко, який стверджує, що цей документ дозволить українським захисникам вільно вийти зі служби в армії.

Згідно зі словами народного депутата, кожен військовий матиме можливість подати заяву на демобілізацію не більше, ніж за три місяці після отримання такого права. Ті, хто вже виконують завдання та беруть безпосередню участь у воєнних діях на момент досягнення 18 місяців служби, зможуть подати заяву протягом трьох місяців після виконання цих завдань.

Гончаренко зазначає, що якщо військові висловлять бажання продовжити службу, то їх не будуть демобілізовувати.

У пояснювальній записці до проєкту зазначено, що на сьогоднішній день невизначеність строків служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців та створює соціальну напругу між військовими та цивільними громадянами.

Як вже повідомлялося, Верховна Рада готує новий законопроєкт, який має на меті врегулювати проблеми, що виникають при врученні повісток та зловживання під час мобілізації.

Також варто зазначити, що уряд України планує змінити практику призову на військову службу з метою збереження боєздатності.

Наразі у Верховній Раді разом з Міністерством оборони та Генеральним штабом Збройних сил України готується комплексний документ щодо процедури мобілізації та демобілізації. Його планують прийняти до кінця поточного року.