Демографічна ситуація в Україні катастрофічна: експерт приголомшив прогнозом

Однією з головних проблем розвитку людського капіталу України є катастрофічна демографічна ситуація. За даними на 2024 рік, населення країни зменшилося більше ніж на 1%. Постійне вторгнення шкідливо впливає на цей процес, а щодо талановитих людей, Україна втрачає свою привабливість. Про це заявив експерт програми "Освіта" Українського інституту майбутнього Микола Скиба, повідомляє ТСН.

З огляду на зростання частки державного сектора в економіці, збільшується потенціал впливу соціальних настроїв. Скажімо, зростання недовіри може призвести до кризи банківської сфери, нестачі людей, готових працювати на держслужбі і на оборонних підприємствах", - попередив Микола Скиба.

За словами Скиби, існує три можливі сценарії розвитку демографічної ситуації в Україні.

  • Перший сценарій "Обвал" передбачає подальше стрімке зменшення населення, яке набуває катастрофічного характеру. Цей сценарій є менш ймовірним.
  • Другий сценарій "Стабілізація" передбачає сповільнення темпів скорочення населення, проте кількість жителів України продовжує зменшуватися в межах прогнозованих параметрів.
  • Третій сценарій "Хиткий баланс" передбачає часові поліпшення ситуації, які змінюються незначним погіршенням. Цей сценарій є найбільш ймовірним.

Нагадаємо, що у зв'язку з повномасштабною війною в Україні склалася складна демографічна ситуація. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що кожна українська сім'я має мати не менше трьох дітей, щоб країна мала позитивні перспективи.

Раніше з'явилася інформація, що в Україні народилось 187 387 новонароджених у минулому році. 

Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Олександр Гладун назвав три основні проблеми України після війни.

  • Загроза перетворення України на безлюдну країну, подібну до Монголії, через стрімке зменшення населення.