Депутат пояснила, чому українцям відмовляють у компенсації по "єВідновленню"

Українцям відмовляють у компенсації за програмою "єВідновлення" через відсутність житла у реєстрі речових прав

За даними голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, Олени Шуляк, однією з головних причин, чому українцям відмовляють у компенсації за знищене житло через російську агресію, є те, що це житло не було внесене у Державний реєстр речових прав.

Вона зазначила, що середньомісячна кількість виданих житлових сертифікатів перевищує 1000, а сума компенсацій зростає на 1 млрд гривень. Українці також тратять більше 1 млрд гривень на придбання нового житла за тридцять днів.

За допомогою програми українці придбали нові домівки на суму понад 1 млрд гривень, але лише 443 заявникам відмовили у компенсації за знищене житло. Кількість відмов поступово зменшується.

"В період з 7 квітня по 8 травня на компенсацію за знищене житло подалася 1651 родина. І відмовлено лише 26% з них. При цьому у, наприклад, відсоток відмов станом на 3 березня становив 34%", - пояснила Шуляк.

Одна з основних причин відмови - відсутність реєстрації житла у Державному реєстрі речових прав. Шуляк зауважила, що всі документи про власність на квартиру або будинок необхідно перевірити у Реєстрі, оскільки велика кількість нерухомості туди не внесена.

Вона додала, що деякі люди намагаються поновити правоустановчі документи, але якщо дані не внесені до Реєстру, отримати компенсацію можна тільки через суд. Втім, суди часто вирішують на користь позивачів.