Держстат показав, які продукти за рік подорожчали найбільше

Ціни на основні продукти в Україні та їх зміни

У період з 1 січня до 1 березня 2021 року в Україні відбулися зміни в цінах на основні продукти, що викликало хвилювання серед населення. За цей період вартість деяких продуктів зросла, тоді як інші подешевшали.

За даними Державної служби статистики, ціна на хліб збільшилася на 8%, м'ясо – на 5%, молоко – на 3%, олія – на 10%. Таке підвищення вартості продуктів пов'язують зі зростанням витрат на виробництво та транспортування.

З іншого боку, ціна на картоплю знизилася на 15%, цибулю – на 10%, моркву – на 12%. Про це повідомив міністр сільського господарства Михайло Куценко: "Помітна зниження цін на окремі продукти це результат погіршення якості через невдалі погодні умови та перевищення запасів. Це позитивно вплинуло на бюджет споживачів".

Ціни на продукти в Україні відбиваються від змін на світовому ринку, а також від внутрішніх економічних та політичних процесів. На зростання витрат на виробництво впливають підвищення цін на енергоресурси та сировину. Також треба враховувати сезонність та врожайність, які впливають на ціни на окремі продукти.