Дипломати та чиновники ЄС засуджують рішення голови Євроради Шарля Мішеля піти у відставку

Європейські дипломати і чиновники засуджують рішення глави Європейської ради Шарля Мішеля балотуватися до Європейського парламенту у якості кандидата і, відповідно, залишити нинішню посаду.

В той час як Європа спостерігає за двома великими війнами на своєму порозі та бореться з ними, відхід Мішеля з одного з найважливіших постів в інститутах ЄС розглядають як сигнал про те, що 48-річний бельгієць більше піклується про свої майбутні перспективи, ніж про свою нинішню роль. Про це пише Politico.

"Це абсолютно скандальний вчинок", - сказав представник Європейського політичного центру Ендрю Дафф.

Крім того, його відхід загрожує панічною боротьбою за наступні керівні посади, оскільки наприкінці цього року Угорщина головуватиме в Раді ЄС на основі ротації, а це означає, що за відсутності Мішеля засіданнями керуватиме євроскептик, проросійський прем'єр-міністр Віктор Орбан.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За словами шести дипломатів і трьох чиновників ЄС, його заява, зроблена цього тижня, може призвести до конфлікту інтересів, оскільки Мішель буде балотуватися на одну посаду і одночасно виконувати іншу.

У результаті дипломати і політики ставлять питання, чи не буде краще, якщо він просто піде відразу після європейських виборів у червні або навіть раніше.

"Суть у тому, що Європейська рада навряд чи дасть змогу захопити себе [за допомогою] передвиборчого трюку. Це досить нещиро і нешанобливо по відношенню до ролі Європейської ради", - сказав один із дипломатів ЄС.

Чиновник, близький до Мішеля, заявив, що лідери ЄС не були "захоплені зненацька", а були проінформовані якомога швидше.

"Ми проінформували лідерів у потрібний час, щоб уникнути витоків. Деякі лідери були проінформовані безпосередньо, інші - побічно", - сказав він, посилаючись на електронний лист, який офіс Мішеля розіслав так званим "шерпам" - чиновникам, які працюють пліч-о-пліч із лідерами з питань ЄС.

Дипломат ЄС заявив, що "держави-члени не були заздалегідь проінформовані про рішення Мішеля".

"Очевидно, столиці не були в захваті від того, що їх поінформували одночасно з тим, як про це почали повідомляти ЗМІ", - сказав він.

Шарль Мішель може залишити посаду президента Євроради достроково

Шарль Мішель заявив, що може достроково залишити посаду президента Євроради, тому що збирається балотуватися в Європейський парламент.

Якщо лідери ЄС не домовляться про наступника, ним автоматично стане лідер країни, яка головуватиме в Раді на той момент. У липні цією країною стане Угорщина, і президентом Євроради за таких обставин буде її прем'єр-міністр Віктор Орбан, який зараз блокує допомогу ЄС у розмірі 50 млрд євро для України.