Дірки в санкціях для купівлі західних компонентів до російських дронів - прикриють

Стаття у британському виданні The Guardian

Брюссель попередив європейські компанії та уряди, що може заборонити продаж деяких компонентів Туреччині та іншим країнам, звідки Іран та Росія закуповують деталі для дронів та іншої зброї, якою завдають ударів по українським містам.

Коментарі Єврокомісії прозвучали після витоку документу, в якому український уряд докладно описує використання західних технологій і закликає Захід використати ракети великої дальності для ударів по об'єктах виробництва дронів у Росії, Ірані та Сирії.

В українському документі, поданому урядам країн "Великої сімки" у серпні, стверджується, що за попередні три місяці Росія здійснила 600 атак на міста з використанням БПЛА, оснащених західними технологіями.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

П'ять європейських компаній, включаючи польську філію британської транснаціональної корпорації, названі початковими виробниками виявлених компонентів.

Немає жодних припущень про правопорушення з боку західних компаній, деталі яких знайдені в дронах.

Митна інформація показує, що майже весь імпорт західних компонентів для дронів до Ірану надходить із Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Ріки

"Іранське виробництво БПЛА адаптувалося і здебільшого використовує доступні комерційні компоненти, постачання яких погано чи взагалі не контролюється. Митна інформація показує, що майже весь імпорт в Іран йде з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В'єтнаму та Коста-Ріки", - йдеться у документі.

Представник Єврокомісії заявив, що докази того, що компоненти поставлялися через такі країни, показують, що санкції ЄС чинять "значний тиск", але державам-членам потрібно жорсткіше забезпечити їх дотримання.

"Це означає пильне спостереження за іноземними операторами, які реекспортують товари, які підпадають під санкції ЄС без відома експортера ЄС. У цьому сценарії ми звернулися за підтримкою до влади третіх країн, щоб гарантувати, що товари, які експортуються з ЄС до цих країн, не дійдуть Росії. Посланник ЄС із санкцій Девід О'Салліван тісно співпрацює з юрисдикціями третіх країн, щоб гарантувати, що наші санкції не будуть обійдені", - заявляє Єврокомісія.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Представник Єврокомісії заявив, що ця ініціатива дала деякі "перші відчутні результати" - складено "пріоритетний список товарів, які підпадають під санкції, до яких підприємства мають виявляти особливу юридичну обачність, і які треті країни не повинні експортувати до Росії".

"Однак у деяких випадках ці дипломатичні зусилля можуть виявитися недостатніми, або ж може просто не бути бажання їх докладати. Якщо нічого не допоможе, єдиним варіантом, що залишився, буде припинення експорту в ці треті країни дуже конкретних товарів, які нас найбільше турбують, використовуючи інструмент ЄС по боротьбі з обходом санкцій. Цей інструмент дозволив би ЄС заборонити експорт цих товарів до країн, які використовуються для обходу наших санкцій, а також заборонити надання супутніх послуг", - заявив представник Єврокомісії.

"До десятого пакету санкцій вперше увійшли сім іранських організацій, які використовували компоненти ЄС і постачали Росії військові безпілотники Shahed для атак на цивільну інфраструктуру України. Це має стати сильним стримуючим фактором для інших компаній та міжнародних торговців, оскільки обхід експортних обмежень є неприпустимим", - додав він.

Серед предметів європейського виробництва, виявлених у дронах Shahed, що використовуються Росією в Україні, були паливні насоси, транзистори, схеми управління живленням та мікропроцесори

Серед предметів європейського виробництва, виявлених у дронах Shahed-131 та Shahed-136, що використовуються Росією в Україні, були паливні насоси, транзистори, схеми керування живленням та мікропроцесори.

Тіньовий міністр оборони Великої Британії Джон Хілі закликав британський уряд тісно співпрацювати з Єврокомісією з цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

"Викликає серйозне занепокоєння, що компоненти західного виробництва продовжують з'являтися у зброї, яка використовується Росією для жорстокого та незаконного вторгнення в Україну. Київ має право викривати такі технології подвійного призначення, і пріоритетним завданням має бути підтримка їхньої боротьби шляхом закриття лазівок у санкційних режимах. Лондон має працювати з союзниками та партнерами, такими як Єврокомісія, щоб забезпечити припинення потоку запчастин", - сказав він.

Владин Власюк, радник із санкцій, який працює в Офісі президента Володимира Зеленського, заявив, що поточна ситуація з компонентами дронів "розчаровує", і що зусилля щодо лобіювання тривають з червня.

Важко пояснити народу України та військовим в окопах, як так, що наші партнери, які так допомагають нам, дозволяють своїй мікроелектроніці потрапляти до Росії для виробництва зброї

"Звичайно, важко пояснити народу України та військовим в окопах, як можливо, що наші партнери, які так допомагають нам, також дозволяють цій мікроелектроніці потрапляти до Росії для виробництва зброї", - каже він.

Представник уряду Великої Британії заявив, що вони ввели "найбільші та найсуворіші економічні санкції" щодо російської економіки і працюватимуть із західними партнерами над посиленням контролю.

"Нам ясно, що будь-яка британська компанія або її дочірні компанії, які, як буде встановлено, продають або експортують до Росії товари, які перебувають під санкціями, прямо чи опосередковано, можуть порушувати закон про санкції, і можуть бути засуджені до великого штрафу або ув'язнення. Ми тісно співпрацюємо з партнерами, щоб координувати заходи та тримати наші санкції під контролем, включаючи вирішення проблем, пов'язаних із їхнім потенційним обходом", - заявив він.

Переклад Gazeta.ua