Головна

Для опікових пацієнтів медики зможуть надрукувати шкіру на принтері

Унікальний високотехнологічний принтер здатний виробляти значні обсяги шкіри для лікування опіків та відновлення цілісності шкірного покриву людини.

При важких опіках однією з найголовніших проблем лікування є необхідність відновлення пошкоджених шкірних покривів.

Звичайно, їх можна пересаджувати з однієї ділянки тіла на інші, але якщо людина сильно обгоріла, то просто нема звідки взяти стільки матеріалу.

І саме це призводить до непоправних наслідків.

За допомогою нового винаходу можна трансформувати лікування пацієнтів в опікових центрах.

Апарат випускає ділянки шкіри завбільшки з обідню тарілку, якими потім можна покривати пошкоджені ділянки тіла.

Причому дана шкіра вирощується зі своїх клітин шкіри пацієнта, які забирають у дуже невеликих кількостях з неушкоджених областей.

Лікарі витягають стовбурові клітини, колаген, з якого будують шкіру і формують її еластичність, а також кератиноцити, що роблять шкіру водонепромокальною і такою, що протистоїть проникненню бактерій.

Потім у лабораторних умовах додається гель на водній основі. Після цього вся комбінація завантажується в машину, що містить фактори зростання – натуральні субстанції, які виявляються в організмі та стимулюють нове зростання клітин.

Протягом наступних чотирьох тижнів ця мікстура розростається дуже значно в гелеподібні пласти шкіри приблизно в 100 разів більші, ніж ті, які були використані для їх зростання.

І ось тепер їх можна пересаджувати на місце опіків.

Звичайно, пацієнтам з важкими опіками, у яких йде рахунок життя на години, а часом й на хвилини, такий варіант не підходить. Проте розробки продовжуються, що вселяє надію.

Читайте також: