Дмитрів день: головні заборони та прикмети, на які треба звернути увагу

26 жовтня вшановується пам'ять священномученика Дмитра Солунського та його слуги Луппа, які були послідовниками апостола Павла. Дмитро вважався чудотворцем і здатним зцілювати важкі недуги. Раніше це свято святкувалося восьмого листопада.

Дмитро Солунський, живший у III-IV століттях, був сином римського проконсула Фессалонік. Його батьки були християнами, хоча й сповідували віру таємно. Вони виховували сина в християнських традиціях та підготували його до римської служби. Дмитро набув навичок в адміністративних справах, відданості, і мав досвід воєначальника.

Після смерті батька Дмитро замінив його на посаді. Він мав за завдання обороняти Фессалоніки від варварів та винищувати християнство. Проте після приходу на посаду Дмитро відкрито сповідував віру в Христа та проповідував серед місцевих мешканців. Імператор Максиміан дізнався про це. Напередодні суду, Дмитро роздав усе своє майно бідним і став молитися. Чоловіка викликали на суд до імператора, і коли Дмитро відкрито виявив свою віру, його відправили у в'язницю. Через декілька днів імператор організував криваві бої в місті, де було розміщено свого улюбленого бійця Лія проти Нестора, благословленого самим Дмитром. Нестор переміг, але імператор не міг пробачити йому це, і спершу Римська імперія стратила Нестора, а потім - Дмитра.

Святого Дмитра поховали, а над його могилою збудували церкву. У XII столітті його мощі були перевезені з міста, але в XX столітті повернули. Мощі Дмитра вважаються мироточивими і здатними зцілювати хвороби.

Цього дня існує декілька прикмет: якщо хмари швидко біжать по небу, то настає негода; якщо грибів ще є в лісі, то зима прийде нескоро; червоне небо означає наступну дощ; якщо півень співає раніше чи пізніше звичайного, то погода зміниться.

Є також список речей, які не бажано робити в цей день: не слід пліткувати, злословити, лаятися, ображати інших; треба допомагати та давати милостиню; варто утриматися від веселощів, шуму, танців, оскільки цей день приділяється поминанню покійних; доречно уникати важкої фізичної праці.

Цього дня краще уникати роботи з гострими предметами, оскільки існує високий ризик травмуватися. Починаючи з Дмитра, також не рекомендується укладати шлюби, оскільки вважається, що такі союзи не пробудуть довго. Існує напохідна мова "До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра ще хитріша", яка підкреслює цю вірування.

26 жовтня за новим церковним календарем Помісна Православна Церква відзначає День пам'яті великомученика Димитрія Солунського. У цьому році дата святкування змінилася через прийняття календарної реформи ПЦУ.

Цього дня віряни відвідують богослужіння в церквах та моляться святому. Також традиційно поминають померлих родичів і моляться за вечний спокій їх душ. Зокрема, у переддень свята на Дмитрівську батьківську суботу ставлять у домі миску з водою для покійних, щоб вони могли вмитися.