До Києва приїхав генсек НАТО Єнс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер, 28 вересня, із неоголошеним візитом прибув до Києва.

Він уже зустрівся із президентом Володимиром Зеленським, повідомляє Gazeta.ua.

Під час переговорів йшлося про оборонні питання. За словами українського президента, вступ України до НАТО є лише питанням часу. Про це він сказав на спільній з генсеком НАТО пресконференції у Києві.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Радий нашій змістовній розмові. Сьогодні це вже розмова де-факто союзників, і питання часу, коли Україна де-юре стане членом Альянсу. Ми робимо все, щоб наблизити цей час. Україна вже захищає спільний простір свободи, що об'єднує всіх членів НАТО, і перемога України у цій неспровокованій та злочинній війні, яку розв'язала Росія, гарантовано забезпечить довгострокову безпеку та мир. І не лише для нашої держави, а для всього континенту", сказав Зеленський.

Як приклад успішної співпраці з НАТО президент назвав "танкову", "авіаційну" та інші коаліції країн, що допомагають українцям захищатися. Зеленський також підкреслив, що співпраця з Альянсом триває також у різних сферах від розвідки до кіберзахисту.

"Упевнений, ми можемо і надалі тиснути на агресора так, щоб Росія лише відступала і втрачала", сказав Зеленський.

Президент також висловився щодо ймовірного постачання Іраном ракет Росії. За його словами, поки немає факту продажу іранських ракет Fateh-110 і Zolfaghar до РФ.

"Наші служби в контакті з партнерами займаються цим питанням", сказав Зеленський.

Окрім того, він прокоментував нещодавній удар по Севастополю. Зазначив, що обов'язково запитає щодо інформації про ймовірне знищення командувача Чорноморського флоту у відповідних органів.

Країни Північноатлантичного Альянсу збільшать виробництво зброї як для своїх потреб, так і для постачання Україні. Деякі союзники по НАТО вже передали Україні все, що могли, навіть на шкоду власній безпеці. Про це заявила посол США при НАТО Джуліан Сміт.

Дипломатка наголосила, що підтримка України серед союзників по НАТО є непохитною і буде продовжуватись.