Домовленості з диктаторами ніколи не варті паперу, на якому написані

У 1959 році Хрущов відвідав США, де провів численні зустрічі та подорожував по різних штатах. Це було охарактеризовано як спроба зменшення напруженості у міжнародних відносинах. Вирішальним моментом був підпис Гельсінського заключного акту, за яким СРСР зобов'язувався дотримуватися прав людини, і почали з'являтися Гельсінські групи.

Візит Сі Цзиньпіна нагадує мені візит Хрущова. Виявилося багато позитивних сигналів, серед яких була публічна відмова від використання військової сили у справі Тайваню і необхідність постійного діалогу. Але навіть після цього, невідбулося жодних значних досягнень, так само як і у випадку Хрущова.

Я пригадав про минулу розрядку через те, які події розгортаються сьогодні. Незважаючи на дружній візит Хрущова, вже через рік американсько-радянські стосунки погіршились через збиття американського розвідувального літака U2, а в 1963 розпочалась Карибська криза. Таким чином, незважаючи на позитивні сигнали від Сі Цзиньпіна, я вважаю, що найближчим часом можуть виникнути події, які зачеплять ці позитиви, наприклад, Байден знову назвав Сі диктатором.

Результатами розрядки було багато взаємних домовленостей про зменшення ядерної зброї і угоди про стосунки між США та СРСР. Фактично, розрядка означала визнання ролі СРСР як другого полюсу і спробу знайти мирне співіснування. Сьогодні це все нагадує мені Китай і візит Сі.

Але що це означає для нас?

Ось тут все дуже погано. Фактично, підписання Гельсінського заключного акту рівнозначно визнанню анексії країн Балтії та поділу Німеччини. Хоча багато країн зробили поправки на цей рахунок, але само підписання було результатом зайняття радянським Союзом. Тому існує ризик, що розрядка між США та Китаєм може завершитись запитанням заморожування нашого конфлікту і прихованим визнанням окупованих територій.

Останню розрядку між США та СРСР вважають завершеною в 1979 році, коли СРСР порушила всі домовленості і вторглась в Афганістан. Угоди з диктаторами ніколи не мають справжньої цінності. Я вважаю, що ситуація між США та Китаєм закінчиться таким самим чином.