Є перешкоди для передачі Україні заморожених російських активів – ЗМІ

Робоча група Європейського Союзу вважає, що не можна законно повністю конфіскувати заморожені російські активи.

Там пропонують зосередитися на тимчасовому використанні цих грошей, пише Bloomberg.

У проєкті доповіді йдеться, що ЄС розглядає два варіанти використання 200 млрд заморожених активів російського Центрального банку. Багато коштів перебувають у розрахунковому центрі Euroclear. Там до першого кварталу цього року вони принесли прибуток майже 750 млн.

Єврокомісія може запросити мандат на роботу над цією політикою у лідерів ЄС, коли вони зустрінуться у Брюсселі наступного тижня.

Робоча група ЄС обговорює, як збирати інформацію та оцінювати варіанти відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

"Члени групи не бачать надійного правового засобу, що дозволяє конфіскувати заморожені або іммобілізовані активи виключно на тій підставі, що ці активи підпадають під обмежувальні заходи ЄС", наголосила група.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вона вважає за краще спрямовувати непередбачені доходи від інвестицій в Україну.

Джерела Bloomberg кажуть, що кілька великих світових банків стурбовані тим, що конфіскація російських активів може призвести до помсти Росії. Москва може ускладнити життя іноземним банкам і націлитись на їхній персонал на своїй території, сказав керівник одного з банків. Другий керівник сказав, що його банк не лобіює безпосередньо, але в принципі виступає проти конфіскації з боку ЄС.

У своєму звіті Європейський центральний банк попередив про можливі наслідки використання відсоткових надходжень від активів. Це може змусити власників офіційних резервів відмовитися від євро. Банк наголосив на необхідності міжнародної координації для зниження ризиків.

Є юридичні перешкоди для тимчасового використання ліквідних активів російського центрального банку з метою інвестування активів і перенесення прибутку в Україну. Тому група віддає перевагу другому варіанту, який включає так званий "непередбачений дохід". За цим сценарієм російські компанії з активами можуть бути зобов'язані переказати значну суму в ЄС, коли отримують великий прибуток від інвестування. Це сприятиме зниженню юридичного ризику для Європейського союзу, оскільки він не матиме прямого контролю над цими активами.

Представники Європейського союзу зазначили, що така модель не впливатиме на фінансову стабільність, збереже бізнес-моделі компаній і буде справедливою з точки зору оподаткування. Вони додали, що це не вплине на правовий статус активів.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн сказала на Конференції з відновлення України у Лондоні, що Європейський союз запропонує використання цих активів до літніх канікул, які починаються в середині липня.

Значна частина російських активів складається з готівки та депозитів, а "значна сума" залишку у цінних паперах, які будуть конвертовані в готівку протягом наступних двох-трьох років.

Європейська комісія повідомила робочу групу про потенційний розмір доходів, якщо ці ліквідні активи обережно інвестують.

Чиновники ЄС розглядали можливість активного управління активами для отримання доходів, які можна було б використати для підтримки України. Однак, необхідно враховувати права власності, а також існує ризик отримання негативного прибутку, який неможливо повністю усунути.

Очікується, що наступного тижня лідери ЄС підіб'ють підсумки роботи та закличуть чиновників продовжити працю у цьому напрямку, згідно з проєктом заяви.

Сполучені Штати Америки розглядають можливість використовувати для відновлення України заморожені активи Центрального банку Росії.

Для відбудови зруйнованої України можна використати близько $300 млрд на рахунках в іноземних банках, які були заморожені в країнах Заходу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомила заступниця держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.