Ексвійськовий РФ і його дружина з Києва організовували в Європі диверсії – The Insider

Російські шпигуни-нелегали допомагали Росії організовувати вибухи та отруєння в Європі - розслідування

Російські шпигуни-нелегали з чеським громадянством допомагали російській розвідці в організації серії вибухів та отруєнь у Європі. Про це повідомило видання The Insider.

Згідно з розслідуванням, одними з цих осіб є Шапошникови, громадяни Чехії, які перебралися туди у 1990-х роках.

За даними видання, Олена Шапошникова мала паспорт, номер якого зарезервований для співробітників російської розвідки. Чеська влада підозрює Шапошникових у причетності до вибухів на складах боєприпасів у 2014 році.

Микола Шапошников був військовослужбовцем і мав військову освіту. Після війни в Афганістані у 1985 році він вирішив оселитися в Чехословаччині. У 1989 році його виключили з КПРС за розкрадання майна з армії.

Після звільнення з військової служби в 1990 році, Шапошников переїхав до Києва. Проте, менш ніж за рік, він повернувся до Чехословаччини і отримав чеське громадянство. Його дружина також отримала чеський паспорт пізніше.

Шапошников працював у компанії Imex, яка займалася торгівлею зброєю. Керівником цієї компанії був колишній агент держбезпеки Чехословаччини.

За даними розслідування, саме компанія Imex орендувала склади, де сталися вибухи у 2014 році.

У 2009 році Шапошникови придбали віллу в Греції. Вартість цієї покупки становила 275 290 євро. Пізніше виявилося, що они використовували цю віллу для зустрічей з членами ГРУ.

Слідство встановило, що Олена Шапошникова передавала важливу інформацію про угоди з продажу зброї головному командиру ГРУ. Також з'ясувалося, що вона використовувала російський паспорт для перетину кордону між Росією і Грецією.

Після того, як чеська влада зацікавилася подружжям, Микола Шапошников несподівано помер.

Олена заявляє, що її переслідують через її російське походження.

Це розслідування проводиться у зв'язку з вибухами, які сталися в Чехії у 2014 році.

До цього, Чехія звинуватила РФ у цих вибухах і вислала 18 російських дипломатів.

Також відомо, що Чехія оголосила в розшук агентів з ГРУ під псевдонімами "Петров" і "Боширов".