Європейська країна не змогла впоратися із великою кількістю біженців з України

Кількість українців, які шукають притулку в Ірландії, залишається стабільною

За даними Міністерства юстиції Ірландії, кількість українців, які шукають тимчасового притулку у цій країні, в середньому становить понад 500 осіб на тиждень і протягом останніх місяців практично не змінилась, незважаючи на заходи влади зі зменшення потоку біженців.

За період з 1 листопада по 20 грудня 2023 року до Ірландії прибуло 3740 українців, які шукають притулку. Їх щотижня прибуває в середньому від 484 до 702 осіб.

Загалом протягом 2023 року кількість українських біженців, що прибули до Ірландії, коливалась від 2 тис. до 4 тис. на місяць. Усього тимчасовий захист в Ірландії звернулись 102,3 тис. громадяни України.

Реальна кількість українців, які залишилися в Ірландії з початку війни, становить близько 85 тис. осіб, оскільки багато з них повернуться до додому або виїхали в інші країни. - Анатолій Примаков, співзасновник організації Action in Ireland.

Незважаючи на недостатню кількість місць для розселення українських біженців і рішення уряду Ірландії розміщувати їх у наметах, кількість українців, що шукають притулку, залишається стабільною. Влада також вирішила скоротити виплати українським біженцям, які проживають у державних установах.

Проте уряд Ірландії презентував план з розміщення тисяч українських біженців у модульних будинках, залучаючи для цього приватні інвестиції. Ці кроки допоможуть країні впоратись з браком житла, який останнім часом посилюється.

Уряд також планує переселення українців з готелів у довготермінове житло. Для цього вивчається інтерес серед приватних забудовників щодо будівництва модульних будинків для розміщення до 200 осіб. Таким чином, влада має намір рухатись до більш незалежного розміщення українських біженців.

У даний час більшість українців, які користуються тимчасовим захистом у Ірландії, проживають у державному житлі. Згідно з новим планом уряду, це стане початком для переселення українців у незалежне житло.