Європейські оператори покриватимуть витрати "Укренерго" на транзит електроенергії

УКРЕНЕРГО отримає компенсацію витрат від європейських операторів

Починаючи з 1 липня, Національне енергетичне корпорації "УКРЕНЕРГО" зможе отримувати компенсацію витрат, пов'язаних з транзитом електроенергії з інших країн через українські магістральні мережі. Ця компенсація буде надаватися європейськими операторами енергосистем, які об'єднані в ENTSO-E.

Раніше, українські учасники ринку електроенергії покривали ці витрати, але тепер "УКРЕНЕРГО" буде звільнене від цього фінансового навантаження.

"УКРЕНЕРГО" приєдналося до ІТС-механізму, який є багатостороннім договором між операторами енергосистем ENTSO-E, і передбачає компенсацію витрат при транзиті електроенергії через міждержавні інтерконектори в європейській енергосистемі. Після набуття повноправного членства в ENTSO-E, "УКРЕНЕРГО" може стати учасником цього договору.

Розмір компенсації буде залежати від обсягів транзиту електроенергії в магістральній мережі. Чим більший транзит, тим більша компенсація за інфраструктурні витрати і технологічні втрати під час передачі електроенергії. Отримані кошти "УКРЕНЕРГО" зможе використовувати на розвиток енергетичної інфраструктури. Компанія також сплачуватиме свою частку за транзит української електрики через мережі країн-сусідів.

"Приєднання українського оператора до ІТС-механізму - ще один крок до інтеграції українського та європейського ринків електроенергії. Всі українські експортери та імпортери електроенергії працюватимуть за європейськими правилами в рівних умовах, а "УКРЕНЕРГО" отримуватиме компенсацію інфраструктурних витрат за принципом, яким користуються всі наші європейські колеги. Перехід на єдині правила роботи з Європою позитивно впливатиме на розвиток міждержавної торгівлі електроенергією, та прибирає привід для судових суперечок між "УКРЕНЕРГО" та учасниками ринку. "УКРЕНЕРГО" також отримало ще одне джерело надходження коштів для розвитку міждержавних мереж"

- голова правління НЕК "УКРЕНЕРГО" Володимир Кудрицький