Генсек ООН шокував новою заявою щодо загиблих в Україні та Газі

У порівнянні з будь-яким конфліктом у світі з 2017 року, кількість загиблих цивільних осіб у Газі є безпрецедентною. Про це заявив Антоніу Гутерріш, генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН).

"Очевидним є те, що за кілька тижнів тисячі дітей було вбито. Це є безпрецедентне вбивство мирних жителів, яке немає аналогів з моменту, коли я став генеральним секретарем", - сказав Гутерріш.

Гутерріш відкинув можливість протекторату ООН у Секторі Гази, коли його запитали про закінчення війни. Він також закликав до "багатостороннього підходу", для досягнення рішення про створення двох держав.

Слова Гутерріша спричинили реакцію в Україні. Журналіст Андрій Цаплієнко наголосив на тому, що чисельність жертв серед мирного населення в Маріуполі, лише в одному місті України, була значно більшою, ніж у Газі. Він вказав на вибірковість спостережень Гутерріша та ООН.

Цаплієнко згадав історію жінки, яка жила неподалік Освенцима і твердила, що нічого не знала про існування концтабору. Коли її питали, як вона не помітила диму з крематоріїв та печей і не здогадувалась, жінка відповіла, що "дивилася в інший бік".

Звістки про загибель мирних українців під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну з початку конфлікту становлять понад 9900 осіб. Директор Управління з координації гуманітарних питань ООН, Рамеш Раджасингам, зазначив, що ці цифри є застарілими та не відбивають сучасну ситуацію щодо загиблих в Україні. Дані Верховного комісара з прав людини підтверджують, що фактичні втрати серед цивільного населення є ще більшими, ніж було зазначено.