Хто купує супутникові термінали Starlink на чорному ринку: розслідування

Продаж терміналів Starlink на чорному ринку став глобальною проблемою

За даними розслідування журналістів Bloomberg, термінали Starlink продавалися на чорних ринках у всьому світі. Це свідчить про системні зловживання і ставить під сумнів контроль компанії над цими терміналами.

Зокрема, виявлено численні приклади незаконної торгівлі та активації комплектів Starlink. Чорний ринок Starlink з'явився в регіонах з нестабільним зв'язком, де популярний високошвидкісний та простий у використанні інтернет. Наприклад, у Ємені, де триває війна, урядові посадовці визнали широке використання Starlink. Крім того, комплекти Starlink продаються в Венесуелі, де люди підпадають під санкції США вже десять років.

За даними розслідування, американські термінали також потрапляють до Судану, де війна спричинила злочини проти людяності та зробила мільйони людей біженцями.

Крім того, повідомляється, що до війни, послуги Starlink використовувалися золотошукачами віддалених районах уздовж кордонів Південного Судану та Центральноафриканської Республіки.

Це викликає глибоку тривогу, оскільки не регулюється й очолюється приватною компанією. Немає відповідальності за те, хто має до них доступ і як вони використовуються. - Емма Шортіс, Австралійський інститут

Також вказується, що у Південній Африці, батьківщині Ілона Маска, влада ще не схвалила використання Starlink, але термінали продаються через соцмережі. Торгівля обладнанням також відома у Гані та Зімбабве.

Українські сили заявили про нейтралізацію загрози від терміналів Starlink

Українські сили займаються попередженням загрози від терміналів Starlink, які використовують росіяни на фронті. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов повідомив, що використання Starlink в російській армії стало більш системним і налагодженим.

Раніше Ілон Маск заявив, що його компанія SpaceX не продавала Starlink Росії. Однак перехоплення розмови росіян, яке оприлюднило Головне управління розвідки Міноборони, свідчить про використання терміналів Starlink російськими окупантами на фронті.