Індексація-2024: кому не підвищать пенсії навесні

Підвищення пенсій: хто отримає більше

Багато українських пенсіонерів очікують підвищення розміру виплат з березня 2024 року, але не всі отримають більше грошей. Лише ті, хто має пенсію без надбавок і доплат у розмірі близько 8000 гривень, можуть розраховувати на збільшення приблизно на 1000 гривень.

З 1 квітня пенсії перерахують для працездатних пенсіонерів через підвищення мінімальної заробітної плати до 8000 гривень. Це можуть стосуватися громадян, які досягли 65-річного віку та мають достатній стаж.

Запланована індексація, за даними Мінсоцполітики, очікується на рівні 13%. Розраховується розмір індексації як сума двох частин: 50% від інфляції минулого року та 50% від середнього за три останні роки зростання зарплат.

Нагадаємо, що точний розмір індексації поки не відомий, він буде залежати від зарплати і трудового стажу кожного пенсіонера окремо.

Але є кілька категорій пенсіонерів, які не отримають підвищення. Так, тим, хто вийшов на пенсію менше 3 років тому, і тим, хто отримує високі виплати, не варто розраховувати на збільшення пенсій. Також індексацію не отримають ті, хто отримує пенсії нижче мінімальної, але їм заберуть інші доплати.