Ірландія знову хоче змінити підтримку українських біженців

Масовий виїзд українських біженців з державного житла в Ірландії став поширеним явищем. Щотижня з житла виїжджають 315 українців, що спонукає уряд розглядати зміни у підтримці цієї групи. Про це повідомляє Irish Independent.

У листопаді 2023 року кількість українських біженців, що користуються державним житлом в Ірландії, зменшилася з 60 тисяч до менше ніж 50 тисяч осіб. Крім того, кожного тижня до країни приїжджає приблизно 105 українців.

У Департаменті інтеграції Ірландії вказують, що спостерігається тенденція до самостійності українських біженців. Голова департаменту Кевін Маккарті заявив, що необхідно думати про майбутній етап, який передбачає більшу незалежність українців, і підтримувати цю тенденцію.

За словами ірландського посадовця, відсутність зобов'язань ЄС щодо надання житла українцям відрізняє їх від шукачів притулку.

Нагадаємо, у березні цього року в Ірландії набули чинності нові правила надання житла та соціальної допомоги для новоприбулих українських біженців. Тепер українцям надаватимуть тимчасове житло на 90 днів. В центрах розміщення біженців забезпечуватимуть необхідними послугами.

Також зміниться принцип надання фінансової допомоги. В центрах розміщення українці отримуватимуть щотижневу допомогу.

У Ірландії вже розпочато будівництво нового центру для розміщення українців. Однак, місцеві мешканці протестують проти цього проекту і блокують надання будинків для біженців.

Читайте також:

  • Потік українців до однієї з країн ЄС знизився після зміни правил
  • Шановні біженці, а де ви сплачуєте податки? «Сюрприз» для українців за кордоном