Медведчук і КДБ. Архів СБУ описав суть документів, які збереглися

Медведчук і КДБ. Архів СБУ описав суть документів, які збереглися

Прямі докази про співпрацю Віктора Медведчука з КДБ в Архіві СБУ немає. Однак, слід враховувати той факт, що в кінці 80-х років була знищена велика кількість документів і справ. Про це заявив очільник Архіву СБУ Андрій Когут у інтерв'ю "Главкому".

Згідно з очільником Архіву СБУ, те, що ці документи зараз відсутні, не означає, що їх ніколи не було. Також це не означає, що їх не буде знайдено в майбутньому.

Тут потрібно розуміти, що архів КДБ формувався для оперативних потреб. А зараз ми працюємо над створенням описів справ згідно з українським законодавством, щоб зробити покажчики та індекси, як в інших архівах. Це дуже складна робота, яка потребує багато зусиль. Ми продовжуємо рухатися вперед, але ще не все опрацьовано

За словами глави Архіву, існуючі документи про Медведчука свідчать про його можливу рекрутацію. "Наприклад, якщо ваш батько був репресований, а ви вступили на юридичний факультет імені Шевченка... Це дуже нетипова історія", - зауважує Когут.

Очільник Архіву вірить, що Медведчук навіть не намагався захищати Василя Стуса, яким був його підзахисний. "Пам'ятаєте, Медведчук казав, що не міг зробити нічого, бо система була така. Це не зовсім правда. Ми знаємо адвокатів того часу, які дійсно боролися за тих, кого захищали. Можливо, вирок був несправедливим, але принаймні можна було боротися, а цього не сталося", - пояснює він.

Нагадаємо, Державний виконавець Катерина Ярмоленко звернулася до суду щодо стягнення боргу з Віктора Медведчука, який опинився під санкціями Ради нацбезпеки і оборони.

В селі Іжевка вулицю Сергія Бубки перейменували на вулицю Василя Стуса.

Читайте також: