Мінекономіки повідомило причини скорочення українського експорту

Надходження від експорту зменшилися через проблеми в логістиці та потреби оборони. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

У минулому році експорт товарів з України скоротився на 18,7% і становив $35,8 млрд вартості. В фізичних обсягах експорту було майже 100 млн тонн. Великий дефіцит у торгівлі товарами склав $26,4 млрд, і його спричинили проблеми в логістиці і потреби оборони у 2023 році.

«Надходження від експорту цього року - одне з найнижчих за останні десять років. Це очікуваний і об'єктивний результат проблем в логістиці. Зараз ми поступово розв'язуємо ці проблеми. Ми запустили альтернативний коридор у Чорному морі, розвиваємо річкові перевезення на Дунаї, і тривають перемовини з польською стороною про розблокування кордону. Це дозволило нам експортувати на понад $3 млрд в грудні - вперше за останні півріччя. Також в грудні ми вперше з березня експортували понад 10 млн тонн», - зазначила міністр економіки Юлія Свириденко.

Загалом, в 2023 році Україна експортувала морським шляхом майже на 1 млн тонн більше, ніж у минулому році. Крім зерна, експортуються й інші товари, включаючи метал. Після запуску альтернативного морського коридору зросло експортування цієї групи товарів.

Зате експорт автомобільним транспортом продовжує зменшуватися. Головна причина - блокування кордонів Польщею. В грудні порівняно з листопадом цей індикатор впав на 18,3%, але загальні втрати за рік незначні - тільки -0,7%.

Незважаючи на те, що 2023 рік був дуже складним, наступного року Україна продовжить бути критично залежною від міжнародної фінансової допомоги. За словами голови Нацбанку України Андрія Пишного, у бюджеті України на 2024 рік передбачений рекордний дефіцит у розмірі $43,5 млрд. Влада планує покрити його за рахунок допомоги від західних союзників.