Мінкульт повідомив, скільки заброньовано працівників сфери культури та медіа

Заброньовані статуси для працівників культури та медіа

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на сьогодні заброньований статус отримали 1150 працівників сфери культури та понад 700 медійників.

У пресслужбі зазначили, що порядок бронювання для цих категорій працівників не змінився з моменту його прийняття 27 січня 2023 року за часу воєнного стану.

МКІП бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа. Це включає артистів театрів, філармоній і цирків. Це невелика кількість людей, але їх присутність на посадах допомагає уникнути занепаду сфери, - ідеться в повідомленні пресслужби відомства.

Кандидатів на бронювання, без яких функціонування окремих підприємств неможливе, розглядають окремі комісії Мінкульту, Генерального штабу ЗСУ та Мінекономіки.

Можливо, не зовсім правильно називати заклади культури критично важливими для економіки підприємств. Вони є критично важливими для нашого життя, духовності та опору. Хейт щодо бронювання працівників культури та медіа є неповагою до цих людей, які відповідально виконують свою роботу, і примітивною оцінкою їхнього суспільного значення та значення культури в країні, яка перебуває в стані війни, - зазначено у повідомленні.

Мінкульт додав до списку критично важливих підприємств, що забезпечують життєдіяльність населення під час мобілізації, також "Пересувний цирк України".

Міністерство культури та інформаційної політики підтвердило, що для працівників телеканалів, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини", зберігається бронювання від мобілізації. Крім того, Міністерство молоді та спорту опублікувало наказ, за яким футбольний клуб "Кривбас" визнається критично важливим для економіки та забезпечення життєдіяльності населення України в особливий період.