Міжнародна фінансова допомога: першочергове питання для вирішення

За даними Міністерства фінансів України з січня до 15 грудня 2023 року Україна отримала $38,4 млрд зовнішнього фінансування до загального фонду бюджету.

Найбільшими кредиторами і донорами України стали: ЄС - сума фінансування $17,9 млрд доларів, Уряд США - $10,9 млрд, МВФ - $4,5 млрд, Уряд Канади - $1,8 млрд. У листопаді-грудні було залучено 1,5 млрд євро макро-фінансової допомоги від ЄС, $0,4 млрд гарантованих коштів від Великобританії, $0,9 млрд від МВФ і майже $1 млрд від Японії.

Потреби України в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік, згідно з оновленою програмою МВФ, становитимуть $37,3 млрд (порівняно з $45,7 млрд у 2023 році). На жаль, більше половини з названих $37,3 млрд не мають надійних джерел покриття. Планом зовнішнього фінансування України на 2024 рік, що є складовою програми співробітництва з МВФ, передбачено надходження $8,5 млрд гранту від США і $2 млрд гарантованих коштів від Японії. Решта в сумі 20,4 млрд позначається як "інші" джерела фінансування, до яких МВФ відносить потенційні надходження від ЄС, Урядів Канади і Японії. Проблема в тому, що такі "інші" джерела не затверджені законодавчими органами відповідних країн чи об'єднань, а тому їх надходження не є гарантованим.

Найближчим часом проблема залучення до України адекватної військово-економічної допомоги для відбиття російської агресії та підтримання стійкості економіки буде однією з найгостріших. Її розв'язання потребуватиме активних зусиль всіх гілок влади та виконання Україною погоджених зобов'язань перед міжнародними партнерами.

При збереженні непохитної солідарності західних союзників з Україною та їх стратегічної налаштованості на нанесення відчутної шкоди агресивному авторитарному режиму Путіна тимчасові затримки зовнішнього фінансування не матимуть критичного характеру для нашої країни. Адже, у даний час Україна має $39 млрд золото-валютних резервів, значні накопичення на депозитах Уряду та недовикористаний потенціал внутрішнього ринку державних запозичень.

Читайте також:
  • Байден підписав рекордний оборонний бюджет США з коштами для України
  • Фінляндія придумала план "Б" для обходу вето Угорщини на допомогу Україні
  • Міноборони прокоментувало розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів