Мобілізація в Україні: Банкова зробила заяву

Україна повинна переглянути модель проведення мобілізації, що вимагає відповідей на кілька питань. Про це повідомив Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, під час ефіру телемарафону.

Подоляк вказав на необхідність перегляду моделі, оскільки мобілізація часто стає предметом пропагандистських матеріалів, де засуджується її неефективність.

Він додав, що необхідно зробити певні корективи в моделі проведення мобілізації. Радник керівника Офісу президента зазначив, що Україна перебуває у психоемоційній ямі через тривалість війни, яка триває вже 2 роки.

Подоляк підкреслив, що в таких умовах люди очікують на більш конкретні відповіді на такі запитання: які будуть правила, хто буде мобілізований і щодо тренінгів та навчальних програм.

  • Президент хоче, щоб військові відповідали на конкретні запитання щодо термінів, проходження навчання, процесу мобілізації та демобілізації, а також щодо грошового забезпечення, соціальних виплат для сімей та військових, - пояснив Подоляк.

Він підкреслив, що такі питання потребують ретельного розгляду, оскільки потреби в змінах виникають на різних етапах.

Президент України Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та міністру оборони Рустему Умерову презентувати новий план з мобілізації наступного тижня. Це стало відомо після засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, яке провів президент 24 листопада.

Також під час засідання обговорювалися питання демобілізації українських військовослужбовців строкової служби, термін служби яких вже закінчився.