Морський коридор майже вийшов на довоєнний рівень

Морський коридор все ще використовують для перевезення збіжжя. За словами речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука, коридор вже працює на повну потужність. Він зазначив, що близько половини вантажів, які перевозяться цим коридором, є збіжжям. Уже перетнуто межу у 500 суден і понад 10 мільйонів тонн вантажів.

Проте Херсонський і Миколаївський порти, які не працювали за часів зернової угоди з РФ, не працюють зараз. Тому немає підстав вважати Чорноморську угоду гідною альтернативою поточному коридору.

Проблема розмінування також залишається. Держави НАТО, які мають вихід до Чорного моря, створюють коаліцію для розмінування своїх територіальних вод і економічних зон. Ми також проводимо розмінування в міру можливості, але поки що не маємо достатніх ресурсів для проведення повномасштабних операцій в Чорному морі.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Асамблея Міжнародної морської організації прийняла резолюцію на підтримку відновлення судноплавства та роботи нового "зернового коридору" в Україні. Організація буде оцінювати потреби України у технічній допомозі для нормального функціонування морського коридору.