Не хотіла вести лекції українською: виш звільнив скандальну викладачку

Державний торговельно-економічний університет звільнив викладачку Ніну Іванченко, яка вела лекції російською мовою і не погоджувалась перейти на українську.

Університет займає категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства. Про це виш повідомив у четвер.

"ДТЕУ займає категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства, забезпечує виховання патріотизму та свідомості молоді України", сказали у закладі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В університеті повідомили, що отримали скаргу від студентів про те, що Іванченко використовує мову агресора і неправомірно висловлюється на адресу студентів.

"Колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення", повідомили.

Раніше у Телеграм-каналі університету опублікували запис відповіді викладачки на прохання вести лекції українською мовою, а не російською.

На що викладачка відповіла: "Совість у вас є? Ваші батьки вдома з вами? Хто з вас в окопах сидить? А самі ви чому тут, чому не на фронті? Вам є 18. Я російськомовна. Хочу спитати вас, україномовних, чому ви сидите вдома? Ваші батьки чому вдома сидять?".

У Національному університеті Києво-Могилянська академія заборонили російську мову. Норма прописана у нових правилах внутрішнього розпорядку університету. Це стосується викладачів, студентів та адміністративного персоналу.

В університеті має звучати українська мова. Та англійська, як друга робоча, сказав президент НаУКМА Сергій Квіт.

Закон говорить про те, що мова освітнього процесу державна, сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.