Не вбивайте павуків і не обертайтесь на дорозі: що заборонено робити на Геловін

31 жовтня в ніч на 1 листопада відзначають наймістичніше свято Геловін. За повір'ями, саме в цей час на вулицях гуляє всіляка нечисть, яка шукає собі легку здобич, і тому зло потрібно відлякати.

В Україні свято Хелловін теж відзначають, хоча й не з таким розмахом, як за кордоном, пишет unian.

За західноєвропейською традицією, День усіх святих відзначають 1 листопада, а вечір напередодні цього дня, присвячений спочилим родичам, називається All Hallows Evening і перекладається як "вечір усіх святих". Так і з'явилася назва свята - Хелловін, і дата - 31 жовтня.

На Геловін заведено прикрашати оселі світильниками з гарбуза і ставити свічки на вікна, щоб відлякати нечисть. Усі, хто святкує Геловін, вбираються в костюми, а діти ходять по домівках і випрошують солодощі. На свято готують страви з яблук і глінтвейн.

Суворі заборони цього дня

Потрібно закрити всі вікна та двері - через них у будинок може пробратися нечиста сила;

не можна залишати сушитися білизну на мотузці - в неї може забратися злий дух;

не можна вбивати павуків - вони пов'язані з душами померлих і попереджають про небезпеку;

не можна відмовляти в допомозі та милостині тим, хто про неї просить;

увечері в свято не можна залишати вдома чорну кішку - вона може принести в дім нещастя;

не можна обертатися, якщо почуєш за спиною кроки - той, хто обернувся, може втратити розум.

Також за прикметами, у Хелловін одяг потрібно надіти навиворіт, а виходити з дому - задом наперед. Вважається, що таким чином можна заплутати привидів і відлякати їх.

Що каже церква

Церква не вітає це свято. Мовляв, це не що інше, як загравання з нечистою силою. На думку священиків, спочатку у свята був інший сенс - це ідея торжества святості над злом, але у своєму світському втіленні воно має антирелігійний характер. Крім усього, ще й може бути небезпечним, оскільки відбувається спотворення сприйняття добра і зла.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Що кажуть психологи

Хелловін не може нашкодити здоровій психіці. Навпаки - це спосіб допомогти людині знайти контроль над своїми страхами. Адже у нас часто не прийнято говорити про хвороби, недосконалості, смерть, хоча це все є частиною нашого життя. Те, що ми ховаємо - тіньова частина нашої особистості - може вирватися назовні раптово і непідконтрольно, тому її потрібно самим випускати на волю, наприклад, на Хелловін. Адже насправді це - не стільки страшне, скільки смішне свято, а сміх допомагає скинути напругу і негативні емоції.

Наймістичніше свято жовтня Геловін будуть святкувати у ніч на 1 листопада. Це популярне найдавніше свято США потрапило до України наприкінці 90-х років. Щороку воно набуває все більшої популярності.

Вперше це слово згадується в XVI столітті як шотландське скорочення від англійської фрази "All Hallows Even", тобто "Вечір Усіх Святих". Геловін сягає своїм корінням дохристиянського періоду, а саме часів, коли на території сучасних Шотландії та Ірландії проживали стародавні кельти. Кельти ділили рік на дві половини: темну (зиму) і світлу (літо). Вважалося, що темна починається наприкінці жовтня, адже саме в цей період закінчували збирати урожай. Святкування проводили сім днів, але головні події припадали на ніч проти 1 листопада.Цей празник називали "Самайн" і був широко поширений у народів Британських островів.