В Україні змінили процедуру встановлення інвалідності військових

Зменшення навантаження на людей та прискорення оформлення інвалідності для учасників війни

Кількість людей, які потребують встановлення інвалідності, зростає через війну, особливо серед військовослужбовців. У зв'язку з цим встановлено чіткий перелік документів, які пацієнти повинні подати для медико-соціальної експертизи. Це допоможе зменшити навантаження на людей і скоротити терміни оформлення документів для подачі до медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), повідомляє Урядовий портал.

Одним з поширених документів, які пацієнт повинен подати для медико-соціальної експертизи є паспорт громадянина України або pтяг з реєстру територіальної громади, якщо паспорт пов'язаний з цим реєстром. Чоловіки від 18 до 60 років повинні також мати військовий квиток або посвідчення про приписку до призовної дільниці. Також potрібна довідка про перебування у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України для осіб, які були позбавлені свободи.

Усі медичні документи, які лікарські комісії подають до МСЕК, мают бути звичайні направлення, виписки з медичної картки, результати досліджень, план реабілітації та документи, що підтверджують причинний зв'язок з інвалідністю і тривалість тимчасової непрацездатності. Для військовослужбовців, причинний зв'язок і ступінь втрати працездатності встановлюватиметься згідно з постановою ВЛК або довідкою ВЛК, свідоцтвом про хворобу або протоколом засідання ВЛК.

Ступінь втрати працездатності для військовослужбовця встановлюватиметься після закінчення лікування. Медико-соціальна комісія розробить програму реабілітації на основі даних про втрату здоров'я.