Нічого не виносьте з дому: чому жінкам в день Параскеви треба бути обережними

28 жовтня відзначається свята Параскеви, яке віряни вшановують.

Народившись у сім'ї багатого сенатора, дівчина вирішила провести аскетичне життя вже в молодому віці. Протягом правління імператора Діоклетіана розпочалось переслідування християн. Параскеву затримали і привели на суд, де її багато мучили і нарешті обезголовили.

У цей день заборонялося жінкам прясти, вишивати та шити. Дівчатам також радили не мити голову й не розчісувати волосся. Заборонено було віддавати або позичати щось, оскільки це може вплинути на щастя.

Наступаючий на Різдво Христове піст, який триває 40 днів, розпочинається перед самим святом. Він є одним з найтриваліших постів у році та необхідний для очищення душі й тіла перед Різдвом. Під час Різдвяного пісту варто обмежити себе у харчуванні, можна їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, а іноді й рибу. Однак, заборонено споживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир та вершкове масло.

Даний рік українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня, оскільки це нова дата за церковним календарем, який був запроваджений 1 вересня.

У цей день, за прикметами, які спрацьовують на святу Параскеву, можна прогнозувати погоду. Наприклад, якщо листя на вишні ще не впало, то можна очікувати тривалу теплу погоду. Якщо вранці на деревах з'являється іній, означає наступ близького морозу. Якщо навколо місяця утворюється коло, можна очікувати сильні бурі. Вранці, якщо бачиться туман, можна очікувати дощі та теплу погоду. Якщо побачили білку, це означає наближення потепління.

Неодмінним ритуалом на святу Параскеву було молитися про швидке заміжжя для дівчат і готувати будинок взимку для жінок і чоловіків.

Деякі цитати знайшли своє місце в оригіналі:

  • "Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня."
  • "Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів Різдвяний піст."

Не забудьте підписатися на наш телеграм канал новостей - INKORR.