Нову редакцію закону про мобілізацію незабаром внесуть на розгляд - Умєров

Міністерство оборони підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. Це сталося невдовзі після відкликання попереднього варіанту, повідомив міністр оборони Рустем Умєров. Згідно з його словами, команда врахувала всі пропозиції, узгоджені з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Нова редакція цього законопроєкту буде найближчим часом погоджена з Урядом. Попередню редакцію відкликали.

Міністр поділився, що українські військові потребують ротацій, відпусток і можливості відновитися. Тому планується встановити чіткий термін служби в рамках мобілізації. Закон є невідкладним.

"Над документом працювали пів року в робочій групі. В ньому брали участь представники всіх фракцій парламенту, команд Міністерства оборони, Генерального штабу та інших міністерств і відомств. Після реєстрації закону у парламенті, команда Міноборони, головнокомандувач Валерій Залужний, начальник Генштабу Сергій Шаптало брали участь у обговоренні та закритих нарадах, на яких були розглянуті всі застереження", - зазначив міністр.

Законопроєкт про удосконалення військової служби

У грудні уряд вніс до парламенту законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". Кабмін пропонував низку обмежень для тих громадян, які не виконали обов'язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації. Також передбачено підвищення штрафів для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону. Тих, хто відмовляється проходити медогляд, планується позбавити волі так само, як і у випадку ухилення від мобілізації.