Окупанти скидають на голови українських військових отруйний газ – CNN

Українські військові на Запорізькому напрямку зіткнулися з новою загрозою – використанням отруйного газу як зброї від окупантів. За даними CNN, протягом останнього тижня в районі Оріхова було зафіксовано дев'ять випадків, коли росіяни скидали отруйний і легкозаймистий газ на українські позиції за допомогою дронів. Це призвело до загибелі одного військового.

Солдати, що постраждали, розповідають, що ворог спочатку використовує газ, щоб спровокувати паніку, а потім проводить звичайні обстріли або атакує з повітря за допомогою безпілотних літальних апаратів (БпЛА).

"Я побачив дим спочатку. Ми вибігли з траншеї і раптово газ загорівся. Окоп був вогнем. Цей газ обпікає, сліпить, ви не можете дихати, він негайно атакує горло. У нас було навіть не секунди", – розповів один з військових.

Представник української розвідки (анонімно) повідомив, що росіяни використовують CS-газ, сльозогінний газ, який часто використовується під час масових заворушень. Цей газ може тимчасово паралізувати людину через подразнення очей, носа, легень та шкіри. Варто зауважити, що використання таких засобів боротьби з масовими заворушеннями під час війни заборонено Конвенцією ООН про заборону хімічної зброї.

Війна Росії проти України триває 664-ту добу. За останню добу відбулося 105 бойових зіткнень. За допомогою засобів протиповітряної оборони було знищено керовану ракету Х-59. Війська знищили два райони дистанційного мінування та одну артилерійську установку противника.