Особлива економічна зона між Північною Кореєю та Росією: Reuters виявив нову небезпеку

Українська спеціальна економічна зона «Расон» стала центром співпраці між Північною Кореєю та Росією, включаючи можливі поставки зброї для війни в Україні. Згідно з повідомленням Reuters, «Расон» був заснований в 1990-х роках як місце можливостей для жителів Північної Кореї, але через санкції та закриття кордону через пандемію його активність впала. Однак, з появою нових зв'язків між Росією та Північною Кореєю, «Расон» може отримати новий розгін та стати місцем сплеску торгівлі та туризму.

Експерти вважають, що «Расон» є експериментом Північної Кореї з обмеженим капіталізмом, де вони можуть укріплювати свої зовнішньоторговельні зв'язки. Великий інтерес викликає можливість виробництва та поставок зброї між Росією та Північною Кореєю. Зокрема, з подібною метою було відновлене функціонування порту в «Расоні» та збільшено торгівлю.

Дружба з Росією

За офіційними особами США та Південної Кореї, а також дослідниками, є підстави вважати, що Росія та Північна Корея виробляють і передають зброю через «Расон». Недавно з порту в «Расоні» було відправлено близько 2000 контейнерів, які, за даними південнокорейських військових, містять артилерійські снаряди та можливо, ракети невеликої дальності. Крім того, на супутникових зображеннях помічено збільшену активність станції Туманганг у «Расоні», яка має залізничне сполучення з Росією.

Росія може здійснювати продаж вугілля, нафти та борошна через «Расон». У разі дозволу на перетин кордону більшої кількості північнокорейських робітників, вони зможуть продавати російські товари у Північній Кореї. Починаючи з грудня 2022 року, Росія відновила експорт нафти до Північної Кореї. Крім того, російська деревина, що рубається північнокорейськими лісорубами, може бути перепродана Китаю через «Расон».

Через економічний та торговельний потенціал «Расону», виникло занепокоєння в Південній Кореї щодо можливого передачі ракетних технологій від Росії до Північної Кореї. У відповідь на це, влада Південної Кореї закликала Росію утриматися від передачі подібних технологій, проте конкретні заходи не були зазначені.