Папа Римський схвалив благословення одностатевих пар, але є нюанс

Сьогодні, 18 грудня, Папа Римський Франциск затвердив рішення Ватикану про можливість благословення одностатевих пар римо-католицькими священиками, якщо це не входить до регулярних церковних обрядів або літургій. Про це повідомили в Vatican News.

Відповідний документ з підзаголовком "Про пастирське значення благословень" був опублікований. В ньому є розділ з 11 пунктів "Благословення пар у нестандартних ситуаціях та пар однієї статі".

В документі зауважується, що цей крок не пов'язаний з таїнством гетеросексуального шлюбу, оскільки вчення про нього залишається незмінним для Римо-Католицької Церкви, і благословення не означає затвердження союзу.

Згідно з рішенням Ватикану, ці благословення не є обов'язковими і священики мають приймати рішення у кожному конкретному випадку. Вони також "не повинні перешкоджати чи забороняти Церкві наближатися до людей у будь-якій ситуації, в якій вони можуть звернутися до Бога за допомогою простого благословення".

Документ уточнює, що щоб уникнути "будь-якої форми плутанини або скандалу", благословення, коли пари з нестандартним положенням або одностатеві пари звертаються за ним, "ніколи не повинно проводитися паралельно з цивільними обрядами, і навіть не пов'язувати їх".

Раніше повідомлялося, що Папа Римський Франциск заявив про готовність католицької церкви благословляти одностатеві пари. Однак, Папа також додав, що церква все ще вважає одностатеві відносини "обʼєктивно гріховними" і не розглядає їх як одностатеві шлюби.