Під час розстрілів майданівців Янукович постійно телефонував Путіну: результати розслідування

Під час розстрілів майданівців у лютому 2014 року Віктор Янукович спілкувався з Володимиром Путіним вісім разів, а Віталій Захарченко – шість разів з Володимиром Колокольцевим. Про це повідомив прокурор Денис Іванов у інтерв’ю «Укрінформу».

Прокурор повідомив, що було встановлено кілька зв’язків між президентами та керівниками силових блоків обох країн. В період розстрілів 20 лютого з 09:00 до 17:00 годин було зафіксовано вісім телефонних розмов між Путіним та Януковичем, а Захарченко з Колокольцевим розмовляли шість разів.

За словами прокурора, було встановлено, що Янукович дав вказівку Захарченку про застосування вогнепальної зброї проти майданівців. Це сталося приблизно о 07:00 годині 20 лютого 2014 року, коли Янукович перебував у своїй резиденції «Межигір’я».

Прокурор також зазначив, що наявність вказівки не відведення підрозділу «Беркуту» свідчить про прямий умисел Януковича. Відповідні накази про застосування насильства не передбачали повноваження президента, але після зміни Конституції у 2010 році Янукович сам призначав керівників МВС, СБУ та Міноборони.

Прокурори встановили, що колишній командир «Беркуту» Ростислав Пацеляк знаходиться під вартою з підозрою у вчиненні злочинів під час розстрілів на Майдані у лютому 2014 року. Подібну судову рішення вже прийняли щодо п’ятеро колишніх силовиків з «Беркуту».

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія намагається розбити українське суспільство і створити хаос. Він розповів, що новий російський план дезінформації отримав назву «Майдан-3», з посиланням на події 2004 і 2014 років.

Читайте також:
  • 10 років Революції Гідності
  • Річниця розстрілів на Майдані. Як починався кривавий фейк Путіна
  • У революції завжди винна влада, або З чого розпочинався Майдан
  • ДержZрадники. Прізвища, які треба закарбувати у нашій політичній пам’яті