Пил із Сахари: синоптикиня пояснила, чому його не слід плутати з пиловою бурею

Пил, який розповсюджується з пустелі Сахара, вже охопив значну частину Європи, а також досяг України. Однак синоптик Наталка Діденко зауважує, що це не пилові бурі, які зазвичай виникають в Україні.

“Пилова буря виникає, коли тривалий час дме сильний вітер, пересушується грунт і тоді вітер ганяє пил по великих просторах. Зменшується видимість, тьмяніє небо, пил ускладнює дихання і осідає, де завгодно”, – пояснила вона.

Україні найчастіше пилові бурі відбуваються на півдні та південному сході, проте зараз пил з переміщенням повітря із Сахари може поширитися на значну частину країни. Тому рекомендується зволожувати приміщення та бути обережними, особливо для людей з проблемами дихання.

Поки що можна помітити, що дуже тепла погода з південних широт приносить додаткові труднощі через пилинку з пустелі Сахари.

Прогноз погоди на 2 квітня

Завтра очікується пилинка в повітрі через сахарську пилюку, тому не потрібно мити вікна протягом кількох днів.

В західних областях 2 квітня очікується дощ, місцями гроза, і зниження температури до +14+19 градусів.

На решті території України опади не очікуються, а температура становитиме +20+25 градусів.

Також завтра буде сильний вітер, з півдня та південно-заходу можливі пориви до 15-20 метрів за секунду.

У Києві також очікується сильний вітер з півдня, іноді доштормові пориви до 15-20 метрів за секунду. Видимість може погіршуватися через перенесення пилу з пустелі Сахара.

У столиці протягом дня не передбачається опадів, хоча сьогодні ввечері може бути дрібний дощ із грозою.

Максимальна температура повітря 2 квітня становитиме +24 градуси.

З 3 по 5 квітня очікується зниження температури повітря.

Тимчасово варто утриматися від миття вікон, проводити легке вологе прибирання, провітрювати приміщення, але слід стежити за ситуацією. Крім того, це може бути нагадуванням про пустелю Сахара.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, 30-31 березня на територію України з південного заходу проникло тепле повітря африканського походження, середня добова температура була вищою за норму на 5-12 градусів.

Разом з цим повітрям з Африки доноситься і пил, що призводить до затуманеності неба та може спричиняти туман на землі. Наразі концентрація пилу не перевищує норми.

Найближчої доби така ситуація утримається у більшості областей країни, хоча у західних областях завтра можуть бути дощі, а згодом 3-4 квітня опади охоплять більшу частину країни і якість повітря покращиться.

У неділю, 31 березня, у Києві було зафіксовано рекордну максимальну температуру повітря, а також рекордну середньодобову температуру повітря. Це було пов'язано зі спекотною погодою з півдні.

За спостереженнями метеостанції обсерваторії, 31 березня максимальна температура становила 25,3°C, що є на 2,9°C вищою за попередній рекорд для цього дня 1968 року.

Середньодобова температура повітря також була найвищою за час спостережень для цього дня і склала 16,9°C, що перевищує попередній рекордний показник 1968 року на 1,6°C.

Ця температура відповідає 23 травня згідно з довгостроковими показниками.