Половина міст Китаю йде під землю: у чому причина

Майже половина великих міст Китаю тоне через видобуток води та зростаючу вагу будівель. Деякі міста швидко просідають, причому в кожному шостому з них темпи просідання перевищують 10 мм на рік.

Швидка урбанізація Китаю в останні десятиліття призводить до збільшення витрати води для задоволення потреб людей.

У прибережних містах це просідання загрожує мільйонам людей затопленням через підвищення рівня моря.

Китай має довгу історію боротьби з просіданням ґрунту: і Шанхай, і Тяньцзінь показали ознаки просідання ще в 1920-х роках.

У більш сучасний час в країні спостерігаються широкомасштабні ознаки просідання ґрунту в багатьох містах, які швидко зростали протягом останніх десятиліть.

Щоб зрозуміти масштаб проблеми, команда дослідників з кількох китайських університетів вивчила 82 міста, в тому числі всі з населенням понад 2 мільйони.

Розглядаючи період з 2015 по 2022 рік, команді вдалося з'ясувати, що 45% міських територій просідають більш ніж на 3 мм на рік.

Іншими словами, це означає, що 67 мільйонів людей живуть на територіях, що швидко просідають.

На масштаб занепаду впливає низка факторів, включаючи геологію і вагу будівель. Але головним елементом, на думку авторів, є втрата ґрунтових вод.

Це вже спостерігається в кількох великих містах по всьому світу, включаючи Х'юстон, Мехіко і Делі.

Автори дослідження кажуть, що великою загрозою в майбутньому є схильність міського населення до повеней, спричинених поєднанням просідання ґрунту та підвищенням рівня моря, викликаного зміною клімату.

Читайте також:
  • Хакери Китаю готуються зруйнувати критичну інфраструктуру США – директор ФБР
  • Китай – головний вигодонабувач у цій війні. Але він не союзник Росії
  • Дії Китаю створили загрозу для світової популяції віслюків – Reuters