Польща затягує з видачею Карт побиту українцям: біженці написали листа Туску

Українці в Польщі скаржаться на черги при отриманні ВНЖ

Українці, які проживають у Польщі, звернулися до прем'єр-міністра Дональда Туску з листом, де висловили свою незадоволеність чергами при отриманні Карти побиту (ВНЖ) та пропозицією змінити цю ситуацію.

За інформацією видання wprost, українцям, які прибули до Польщі після вторгнення РФ, полегшили процедуру отримання ВНЖ для іноземців. Українцям, які втекли від війни, було повідомлено, що термін їх документів на проживання буде продовжено до кінця червня цього року. Однак, виявилося, що створилася довга черга людей, які чекають на отримання ВНЖ. Адміністративні процедури в цьому питанні можуть тривати більше року. Голова Управління у справах іноземців Якуб Дудзяк зауважив, що великі черги не тільки пов'язані з війною в Україні, але й із завданнями, що випливають з пандемії коронавірусу. За його словами, багато заявників мають формальні недоліки та не співпрацюють з урядовими службами. Наразі, дозвіл на тимчасове перебування видавався протягом двох місяців, а на постійне - протягом півроку. Однак, ці правила було відмінено і закон припинить дію 4 березня. Фонд "Український дім" висловив свою стурбованість щодо можливих наслідків і надіслав листа Дональду Туску.

Українці, які написали листа, попереджають, що багато з них змушені будуть повернутися до війни в Україні. Також вони можуть втратити можливість працювати в Польщі та будуть змушені закрити для себе центри тимчасового прийому. Фонд "Український дім" зазначає, що само найменше недолік у документації для отримання ВНЖ може призвести до відмови у отриманні дозволу. Організація також наголошує, що черги в установах посилилися через бажання людей, які мають ВНЖ з підтвердженим терміном, видати нову документацію. Фонд також зауважує, що через невизначеність у законодавстві українці часто стають жертвами шахраїв, які обіцяють "вирішити їхні проблеми". Фонд "Український дім" хоче, щоб каталог осіб, які мають право отримати ВНЖ в Польщі, було розширено.

Раніше ми повідомляли, що Польща продовжить тимчасовий захист українців і назвала новий термін.