"Помічника Зеленського Олега Татарова підозрюють у корупції" - Reuters

Стаття на сайті Reuters

У роки роботи на посаді гендиректора однієї з найбільших будівельних компаній України Олег Майборода зберігав пачки доларових купюр у сейфі за столом. Гроші, як він розповів, були призначені на підкуп держчиновників для схвалення будівельних проєктів. Завдання передачі грошей, за його словами, було доручено адвокату Олегу Татарову, який зараз є старшим радником президента Володимира Зеленського.

"Татаров був "рішалою" у будівельному бізнесі"

"Татаров вирішував усі питання з правоохоронними органами", - сказав Майборода в інтерв'ю у Відні, де він оселився, щоб уникнути кримінального переслідування в Україні за можливу роль у корупційних схемах за участю будівельної фірми ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

Хабарі за дозволи на будівництво проходили через Татарова з 2014 по 2019 рік

Майборода розповів, що хабарі проходили через Татарова з 2014 до 2019 року. Зеленський став президентом 2019-го. Контакти адвоката з поліцією, судами та прокуратурою зробили його ідеальним посередником.

"Звичайно, я платив за погодження проєктів із владою, зокрема, за отримання дозволів на будівництво", - каже Майборода.

Слова Майбороди загрожують знову розпалити протиріччя, яке переслідує Зеленського навіть під час війни звинувачення у тому, що впливові люди захищають Татарова від переслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Майборода не дав доказів звинувачень. Вони повторюють звинувачення проти Татарова, висунуті антикорупційними органами України. Українська прокуратура закрила справу проти нього у квітні 2022 року з процесуальних підстав.

Татаров радник президента Зеленського з питань правоохоронних та силових структур з 2020 року. Він заперечує свою провину і не визнаний винним у жодному злочині. Він заявив, що його обвинувачі намагаються звести політичні порахунки. Зеленський раніше заявляв, що корупції немає місця у його адміністрації.

"Хочу наголосити - якщо тих, хто зі мною працює, запідозрять у корупції, цих людей звільнять. Таких прикладів я у своєму відомстві наразі не бачив", - заявив Зеленський в інтерв'ю у грудні 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Зеленського хвалили як лідера воєнного часу з того часу, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Проте деякі ставлять під сумнів його готовність виконати свою обіцянку боротися з хабарництвом. Україна стабільно займає нижню половину щорічного глобального індексу сприйняття корупції Transparency International, а в останньому опитуванні за 2022 рік лише Росія була оцінена як корумпованіша в Європі.

Мільярди доларів допомоги, призначені уряду Зеленського, а також амбіції щодо вступу в ЄС служать Україні, доводячи, що вона серйозно ставиться до боротьби з корупцією та віддана хорошому управлінню.

В оцінці шансів України на членство в ЄС у червні 2022 року Єврокомісія назвала корупцію серйозною проблемою, яка потребує постійної уваги

У червневому звіті МВФ йдеться, що донори та іноземні інвестори мають "негайно" побачити реформи щодо покращення управління, прозорості та боротьби з корупцією. В оцінці шансів України на членство в ЄС, опублікованій у червні 2022 року, Єврокомісія назвала корупцію "серйозною проблемою, яка потребує постійної уваги".

Опитування двох київських соціологічних груп, опубліковане 11 вересня, показало, що 78% українців вважають Зеленського відповідальним за корупцію у владі. Відповідне опитування показало, що 55% вважають, що західна військова допомога має бути обумовлена боротьбою з корупцією.

Останніми місяцями Зеленський зробив кроки, щоб відповісти критикам. У січні звільнив понад дюжину високих чиновників на тлі публічних звинувачень у хабарництві, заявивши: "Будь-які внутрішні проблеми, які заважають державі, усуваються та будуть усуватися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Раніше цього місяця Зеленський змінив міністра оборони Олексія Резнікова, пославшись на необхідність "нових підходів". Це сталося після серії звинувачень українських ЗМІ у тому, що Міноборони закуповує товари за завищеними цінами. Рєзніков заявив за тиждень до відставки, що ці повідомлення неправдиві.

Потрясіння залишили Татарова на посаді. Декілька політичних інсайдерів заявили, що він - важлива фігура, яка допомагає Зеленському контролювати служби безпеки, що розростаються, і правоохоронні органи України.

Дар'я Каленюк, виконавчий директор українського Центру антикорупційних дій вважає, що в здоровій демократії будь-яка посадова особа, яку звинувачують в корупції, має бути усунена з посади, доки її не виправдають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

"Якщо Зеленський не позбудеться Татарова, його не сприйматимуть як серйозну людину, яка займається чищенням країни від корупції", - сказала вона.

Союзники Татарова кажуть, що він став жертвою власної ефективності як представник Зеленського у правоохоронних органах.

"Вони зроблять усе можливе, щоб скинути його, бо він вістря списа", сказав Нікола Мірто, італійський підприємець та колишній клієнт Татарова.

Мірто сказав, що Татаров заслужив гнів впливових кіл, підтримавши антикорупційну кампанію України проти олігархів.

НАБУ готувалося заарештувати Татарова. Втрутилася генпрокурор Венедиктова й справу передали СБУ

НАБУ готувалося заарештувати Татарова, озброївшись доказами, включаючи повідомлення, листування та незалежні оцінки. Але перш ніж НАБУ змогло це зробити, генпрокурор Ірина Венедиктова, колишній депутат від партії Зеленського, внесла зміни до команди, яка займається цією справою. На початку грудня 2020 року вона залучила нових прокурорів, зокрема, себе. Через три тижні її відомство передало справу від НАБУ до СБУ, підконтрольну главі держави.

Розслідування СБУ зупинилося. Тоді київський суд відмовився надати слідчим більше часу, і у квітні 2022 року прокуратура закрила справу на цій підставі.

Артем Ситник, який очолював у цей період НАБУ, заявив, що, на його думку, справу закрили з політичних мотивів. Ситник, який залишив посаду у квітні 2022 року, заявив, що бюро "зробило свою роботу" з розслідування справи Татарова, але "судова система втрутилася та завадила". Ситник заявив, що його не повідомили заздалегідь, що справу забирають із його відомства, і назвав цей крок "цілком нелегітимним".

Зеленський звільнив Венедиктову в липні 2022 року в рамках чищення чиновників після вторгнення, звинувачених у тому, що не змогли викорінити російських агентів або тих, хто співчуває їм у своїх відомствах. Він призначив її послом у Швейцарії. Її заступник Олексій Симоненко подав у відставку у січні 2023 року після того, як ЗМІ повідомили, що він відпочивав в Іспанії під час війни.

Татаров не єдиний член найближчого оточення Зеленського, який викликає суперечки. Те саме стосується керівника Офісу президента Андрія Єрмака, соратника Зеленського з попередньої акторської кар'єри.

Син радянського дипломата, Єрмак раніше працював у кіно- та телевиробництві. Зараз часто присутній поруч із Зеленським на засіданнях уряду та публічних заходах. Серед іноземних дипломатів відомий як "зелений кардинал" через свій відомий вплив і тому, що, як і його бос, носить колір хакі.

У березні 2020 року, через місяць після того, як Єрмак став головою штабу Зеленського, з'явилися відео, на яких чути, як брат Єрмака, Денис, нині військовий, обговорює призначення на державні посади та припускає, що він може відчиняти двері найвищих чиновників. Денис підтвердив, що це його голос на записі, але сказав, що він перевіряв кандидатів та ідеї для проєктів, які він пропонував уряду, та що записи були змонтовані у політично мотивованій спробі дискредитувати його брата. Андрій Єрмак так само відгукнувся про ці записи.

Записи зробив колишній інструктор поліції Дмитро Штанько, який, за словами його вдови Людмили Бєлієвцової, загинув у бою на сході України у жовтні 2022 року. Вона розповіла, що метою Штанько було викрити хабарництво на високому рівні, і що її чоловіком рухало почуття обов'язку. "Він хотів, щоб Україна була нормальною країною", - сказала вона.

Питання до Зеленського виникли у жовтні 2021 року, коли з'ясувалося, що він використав офшорні компанії для управління своїм багатством

Питання до самого Зеленського виникли у жовтні 2021 року, коли з'ясувалося, що він використав офшорні компанії для управління своїм багатством, і що незадовго до обрання передав частку в фірмі на британських Віргінських островах партнеру. Цей соратник Сергій Шефір пізніше став головним помічником Зеленського, працюючи на громадських засадах і без оплати. У жовтні 2021 року Зеленський повідомив, що офшорна домовленість мала захистити його бізнес з виробництва телепрограм від тиску зі сторони влади Віктора Януковича.

Перевірка Національного агентства із запобігання корупції у жовтні 2021 року не виявила "жодних доказів незаконного збагачення".

Шефір повідомив, що вся його підприємницька діяльність була законною і всі необхідні податкові декларації подано.

"На підставі отриманих доходів та поданих декларацій я сплатив усі податки та інші обов'язкові платежі, передбачені законодавством України", - сказав він.

Шефір повідомив, що Зеленський подав усі необхідні декларації про майно та доходи. За його словами, їх перевірили антикорупційні органи та "жодних порушень антикорупційного законодавства не виявили".

Офіс Зеленського також піддали критиці всередині країни за закупівлю товарів за цінами вищими за ринкові. У січні українські ЗМІ повідомили, що Міністерство оборони закуповувало яйця більш ніж у два рази дорожче за ринкову ціну. Через це у відставку пішов помічник міністра оборони. Наразі його притягують до кримінальної відповідальності за купівлю неякісного екіпірування за завищеними цінами. В'ячеслав Шаповалов заперечує правопорушення і заявляє, що ніколи не домагався невигідних контрактів.

Понад 41 країни надали Україні цивільну та військову допомогу на суму понад $140 млрд

Ярослав Железняк, депутат від опозиції, заявив, що західні донори повинні взяти до відома повідомлення про корупцію. На сьогодні понад 41 країни надали Україні цивільну та військову допомогу на суму понад $140 млрд, зокрема понад $70 млрд від США, за даними Кільського інституту світової економіки.

Залізняк каже, що якщо не вирішити проблему корупції, західні донори ризикують втратити значні суми.

"Тепер вони крадуть наші гроші. У майбутньому можуть красти ваші", - сказав він про чиновників, які зазнають хабарництва.

З огляду на зростання вимог до відповідальності зі сторони українців, Зеленський зробив гучні кроки по боротьбі з корупцією під час війни. 11 серпня звільнив усіх керівників регіональних призовних пунктів після того, як перевірка виявила зловживання з боку чиновників, зокрема, незаконне збагачення та допомогу призовникам у втечі. Раніше цього місяця поліція затримала одного з найбагатших людей України Ігоря Коломойського за підозрою у шахрайстві та відмиванні грошей.

12 вересня після протестів громадськості Зеленський наклав вето на закон, який дозволяв би чиновникам протягом року приховувати від громадськості інформацію про їхні активи.

Антикорупційні органи України подвоїли роботу і заявляють, що досягли більшого прогресу, ніж будь-коли з моменту їх створення у 2015 році. За даними, у першій половині цього року вони порушили близько 300 справ та направили до суду 58 обвинувальних висновків НАБУ. Нинішній директор НАБУ Семен Кривоніс повідомив, що його агенція приділяє першочергову увагу злочинам воєнного часу у таких ключових секторах, як оборона та реконструкція, та притягує до відповідальності високих чиновників.

Переклад Gazeta.ua