Порошенко спрогнозував дату початку переговорів між Україною та ЄС

П'ятий президент України Петро Порошенко знаходиться у Брюсселі та в інтерв'ю журналістам заявив, що очікує на позитивне рішення Європейської Комісії 8 листопада. Він сподівається на рекомендації розпочати передвступні переговори з Україною.

За словами Порошенка, Брюссель є дуже важливим місцем для майбутнього України, тому його команда два дні напружено працювала там з метою досягнути позитивного рішення від Європейської Комісії. Він зазначив про зустрічі з різними представниками Єврокомісії, європейськими парламентарями та друзями України. Президент вірить, що 8 листопада буде прийняте рішення про початок передвступних переговорів української сторони.

Порошенко наголосив, що це рішення несе велику відповідальність для України, але водночас відкриває великі можливості. Він зобов'язався докласти всіх зусиль, щоб до 8-го листопада виконати всі завдання та отримати підтримку Європейської Ради. Президент також закликав бути реалістичними та утриматись від обіцянок про швидке вступлення до ЄС.

Порошенко наголосив на необхідності захисту економіки та інтересів України у випадку отримання членства в Євросоюзі. Він підкреслив, що Україна має виконувати всі критерії, пов'язані з правами людини, верховенством права, демократією та захистом економіки.

Президент зазначив, що поточна ситуація відрізняється тим, що долю вступу України до ЄС вирішує сама країна. Він закликав скористатись цією можливістю та прискорити переговорний процес. Порошенко висловив готовність підтримувати діалог та прикладати всі можливі зусилля з української сторони.

Також стало відомо, що фактичний початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу запланований на перше півріччя 2024 року. Цю інформацію надав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Жовква розповів про це після зустрічі Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо.