Пощастить не всім: українцям назвали важливий нюанс перерахунку пенсій у квітні

Українці отримають перерахунок пенсій в квітні

Для українців, які одержують пенсійні виплати, є важлива інформація. У квітні перерахують пенсії, проте це торкнеться не всіх.

Як передає "Хвиля", про це розповів експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін у новому відео на YouTube.

Так, перерахунок пенсійних виплат українцям проведуть автоматично. Це означає, що звертатися для цього до Пенсійного фонду не потрібно. Справа в тому, що з 1 квітня в Україні відбудеться зростання мінімальної заробітної плати, яке й потягне за собою підвищення пенсій. Проте пощастить у квітні не всім.

Отже, підвищать виплати лише громадянам віком від 65 років, які не працюють та мають повний стаж (30 років для жінок та 35 для чоловіків).

"Відчути підвищення зможуть лише ті особи, які мають загальний розмір пенсії невеликий - і то не факт", - підкреслив Коробкін.

За його словами, виходячи з постанови Кабміну №185 від 23 лютого 2024 року, у таких осіб пенсія не може бути меншою за 3370 гривень. Ця норма почала діяти з 1 березня, тож на практиці додаткове зростання пенсій мало хто відчує з 1 квітня.

"Мінімальна пенсійна виплата у таких людей вже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії", - сказав експерт.

Крім того, перерахунок пенсій відбудеться для працюючих пенсіонерів із 1 квітня. Однак, як зазначив експерт, це буде зроблено із запізненням, зокрема у червні. Такий перерахунок виплат відбувається автоматично.

Він також звернув увагу на те, що щорічно ПФУ перевіряє дані щодо сплати страхових внесків тих, хто стоїть у них на обліку. Зокрема, автоматичний перерахунок у квітні відбувається тоді, коли за результатами перевірки видно, що громадянин уже два роки без неврахованого стажу.

При цьому останніми роками змінилися терміни подання звітності, тож у березні ПФУ ще немає відомостей про сплату внесків за перші місяці. У зв'язку з цим зміна розміру пенсій визначиться лише ближче до травня. А сам перерахунок стане заднім числом.

Раніше ми писали, скільки можуть отримати пенсіонери віком понад 70 років.