Повільне відновлення Китаю після кризи: Reuters з'ясував причини

Індекс споживчих цін в Китаї зменшився на 0,5%, що є найбільшим показником за останні три роки. Проблеми з дефляцією та слабким внутрішнім попитом ускладнюють відновлення однієї з найбільших світових економік після кризи, повідомляє Reuters.

Зазначається, що такі фактори ставлять під сумнів перспективу відродження китайської економіки у 2024 році. Індекс споживчих цін знизився на 0,5% порівняно з минулим роком і навіть з жовтнем 2023 року. Тиск зниження цін продовжуватиметься й на початку наступного року.

За даними повідомлення, зниження індексу споживчих цін виявилося глибшим, ніж очікувалося згідно з опитуванням Reuters, яке передбачало 0,1% зниження як на річній, так і на місячній основі. Зниження індексу є найбільшим з листопада 2020 року. Ці дані додаються до неоднозначних даних щодо торгівлі.

Головний економіст компанії Jones Lang Lasalle, Брюс Панг, вважає, що головними причинами слабкого відновлення Китаю є падіння світових цін на енергоносії, зникнення зимового туристичного попиту та криза пропозиції.

Незважаючи на негативні прогнози, представники китайської влади далі висловлюють позитивну оцінку стану економіки. Голова Народного банку Китаю заявив, що інфляція має зрости, а міністр економіки Китаю наголосила, що ризики є контрольованими.

Очікується, що китайська влада буде сприяти внутрішньому попиту та намагатиметься прискорити економічне відновлення, повідомляють державні ЗМІ з посиланням на політбюро Комуністичної партії Китаю.

Крім того, зіпсована безвізова система з Китаєм, яка мала стати альтернативою "недружній" Європі для російських туристів, порозпадалася.