Президент підписав закон про зберігання військовими репродуктивних клітин у кріобанках

Закон про забезпечення прав учасників війни на біологічне батьківство/материнство

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який стосується прав учасників війни на біологічне батьківство/материнство. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Закон передбачає, що під час воєнного або надзвичайного стану, особливого періоду, а також при участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, військовослужбовці матимуть право на безкоштовну участь у комплексі заходів, що реалізовуються державою. Ці заходи спрямовані на забезпечення права на біологічне батьківство (материнство) шляхом збору, зберігання та збереження репродуктивних клітин, отриманих від військових у разі втрати репродуктивних функцій через поранення, травму або контузію.

Очікується, що реалізація цього закону покращить рівень соціальних гарантій для захисників України та сприятиме захисту їх природних прав та збереженню генофонду українського народу.

Закон також поширюється на поліцейських, які виконують свої обов'язки в районах воєнних дій.

Згідно з перехідними положеннями законопроєкту, до 31 грудня 2024 року реалізація права на біологічне батьківство (материнство) здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету та інших незаборонених законодавством джерел у рамках пілотного проєкту, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Тривалість війни та бойові дії

Подовжується 667-й день повномасштабної війни Росії проти України. Протягом останньої доби відбулося 95 бойових зіткнень.

Також, протягом останньої доби, авіація Сил оборони нанесла удари по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також по зенітно-ракетному комплексу.

Ракетні війська уражували дев'ять районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також три склади боєприпасів та артилерійський засіб противника.