РФ отримала від Ірану нові пускові установки Shahed. Україні відомо, де їх облаштують

Російські сили отримують допомогу з боку Ірану для створення нових можливостей безпілотників Shahed-131/136

В інформаційному повідомленні Інституту вивчення війни (ISW) зазначено, що Російська Федерація продовжує отримувати підтримку від Ірану для розробки та виробництва безпілотників Shahed-131/136.

За словами українського військового оглядача Костянтина Машовця, 12 російських фахівців збираються навчатися в іранському Центрі технологічного розвитку Pardis в Тегерані з 2019 по 2023 рік. Недавно Іран доставив Росії 96 двигунів Shahed, а також планує відправити 40 пускових установок протягом наступних двох тижнів.

За інформацією Машовця, російське командування намірене розмістити обладнання для двох нових пускових майданчиків Shahed у 726-му навчальному центрі ППО в Єйську Краснодарського краю та у Рильську Курської області.

Хоча ISW не підтверджує ці дані, вони узгоджуються зі збільшенням співпраці між Росією та Іраном в останні місяці.

Російські БпЛА Shahed атакували Україну, але були знищені

У ніч з 22 на 23 грудня російські війська використали райони Балаклава та Приморсько-Ахтарськ для нападу на Україну з використанням безпілотників Shahed. Всі дев'ять безпілотників були знищені Збройними силами України у межах Одеської та Хмельницької областей.

Також були зафіксовані атаки російських дронів на Одещину, але семьох безпілотників було збито системами протиповітряної оборони. В результаті, навчальний заклад отримав пошкодження від вибухової хвилі.

У Криму проводяться курси з операцій з FPV-дронами

В окупованому Криму почали набір на курси з операцій з FPV-дронами при осередках ДОСААФ. Однак, доступ на ці курси отримують лише ті, хто погоджується добровільно приєднатися до російської агресії проти України.