Робота без знання мови та грошова допомога: українським біженцям відповіли, що потрібно знати про проживання у Литві

Українці у Литві можуть отримати працевлаштування та матеріальну допомогу на житло

Українці у Литві можуть скористатися можливістю офіційного працевлаштування без знання мови, медичними послугами та не лише. Литва надає українським біженцям тимчасовий захист та матеріальну допомогу на житло.

Про це пише "Хвиля"  за матеріалами статей VisitUkrain.today . 

Перебування в Литві для українців

Як відомо, за офіційною статистикою, від початку повномасштабної війни майже 30 тисяч українців знайшли роботу у Литві.

Влада Литви офіційно оголосила про продовження тимчасового захисту для громадян України, тим самим забезпечивши їм можливість легального перебування на території країни ще на рік – до березня 2025 року . Також уряд країни вжив заходів для спрощення процедур працевлаштування українців. 

Біженці з України, які перебувають у Литві, матимуть можливість отримувати роботу без необхідності проходження іспиту з литовської мови . Уряд збільшив період, протягом якого "вимоги до володіння державною мовою не застосовуються до зайнятості іноземців, які перебувають під тимчасовим захистом у Литві", з двох до трьох років після надання тимчасового захисту.

Матеріальна допомога на житло українцям у Литві

Українці, які проживають у Литві та винаймають житло, можуть отримувати грошову компенсацію, яка частково покриває витрати на оренду житла. Сума розраховується відповідно до типу та площі житла, місця розташування та кількості проживаючих там людей.

Право на грошові виплати мають:

  • легально проживають на території Литви та орендують житло, що відповідає своєму місцеві реєстрації,
  • не володіють житлом на території Литви,
  • мають рівень доходів, що не перевищує певну суму.

"Представництво Міжнародної організації з міграції у Вільнюсі (МОМ) надає українцям, які втекли до Литви від війни, фінансову допомогу — компенсацію витрат на оренду житла. Гроші надаються для того, щоб частково покрити перший та останній місяць оренди. Сума допомоги розраховується індивідуально, та враховується особливості житла, яке орендує людина, втім вона не може перевищувати 504 євро на місяць, тобто загалом за перший і останній місяць біженці з України в Литві можуть отримати максимум до 1008 євро. допомогу можуть розраховувати сім'ї з дітьми, вагітні жінки, люди віком від 60 років та сім'ї, в яких є людина з інвалідністю. Для того, щоб отримати допомогу, потрібно мати договір оренди (оригінал), складений на строк не менше 6 місяців", - йдеться у матеріалі NV .

Освіта та медицина для українців у Литві

Литва продовжить надавати українцям можливість вивчати литовську мову через заходи, що фінансуються Службою зайнятості або через систему індивідуальних навчальних рахунків, за інформацією Міністерства освіти, науки та спорту.

У рамках тимчасового захисту, який дозволяє українцям перебувати на території Литви, вони також можуть на загальних умовах користуватись послугами освіти та медичними послугами.

Екстрена медична допомога у Литві гарантується всім, зокрема й біженцям з України, безкоштовно. Щоб звернутися за допомогою, необхідно зателефонувати на екстрений номер 112.

Невідкладна допомога також безкоштовна — вона надається в державних закладах охорони здоров'я.

Робота для українців у Литві

Одразу після прибуття в країну та отримання тимчасового захисту, українці можуть розпочинати роботу чи самозайняту діяльність відповідно до чинного законодавства. Зазначимо, що працевлаштуватися можна відразу на основі біометричного паспорта, не чекаючи на отримання посвідки на проживання або інших документів.

Актуальна інформація для українців, які шукають роботу у Литві:

  • портал Служби зайнятості;
  • номери телефонів Служби зайнятості - +370 661 10885 та 1883;
  • електронна пошта Служби зайнятості - [email protected] .

Зазначимо, що українці можуть не лише звернутися за пошуком роботи до місцевої служби зайнятості, а й підтвердити свою кваліфікацію, отриману в іншій країні, або перекваліфікуватися на іншу спеціальність. Для тих, хто бажає навчатися чи перекваліфікуватися, потрібно звернутися до Служби зайнятості за місцем перебування та обрати програму навчання.

Якщо біженець має професію, однак не має диплома європейського зразка, можна взяти участь у програмі з оцінки компетентності. Щоб підтвердити компетенцію, потрібно звернутися до роботодавця, який зможе ухвалити рішення щодо придатності до роботи. Роботодавець спільно з Центром оцінки якості навчання (SKVC) проведе заходи щодо оцінки професійних навичок, видасть відповідний висновок та зможе взяти на роботу. Однак, якщо посада вимагає особливу ліцензію або дозвіл (терапевти, стоматологи, юристи тощо), оцінку кваліфікації проводитиме саме Центр оцінки якості навчання (SKVC).

Також біженці з України у Литві можуть вести власний бізнес. Для цього потрібно зареєструватися як самозайнята особа. Реєстрацію самозайняти